– Sjelden har det vært så stort behov for omstilling. Det må bli varige, strukturelle endringer i næringen. Det må skapes mer, ikke skattes mer. Vi trenger et konkurransemessing skattesystem, sa finansminister Siv Jensen under et offshoreseminar i Norges Rederiforbundet i ettermiddag.

Forsamlingen av redere og finansfolk er preget av alvoret i offshoreindustrien med hundre skip i opplag og kapital som tørker inn. Jensen ramset opp tiltak som regjeringen har og vil gjennomføre. Og de skal gjennomføres raskt, om nødvendig.

Formueskatt

Formueskatten på arbeidende kapital er en av snublesteinene til rederier i krise, men Jensen sa ikke noe som tydet på at den kan fjernes helt.

Njål Sævik fra Havila Shipping, som også ere leder for offshoregruppa i Rederiforbundet,  tegnet også et realistisk bilde av den svært krevende situasjonen offshorenæringen er inne i.

– Dette er den mest krevende situasjonen norsk offshorenæring noen gang har vært inne i, sa Sævik, som mente det mest positive som kan sies i denne situasjonen er at de verdiene av det rederne skal skatte for er borte.

– Vi trenger nå stabile og forutsigbare rammebetingelser. Da vil næringen selv komme gjennom dette, sa en alvorlig Njål Sævik.

Også administrerende direktør Sturla Henriksen er preget av alvoret i situasjonen som har oppstått etter en sjelden kombinasjon av uheldige omstendigheter, blant annet Vestens konflikt med Russland, nedgang i økonomien i China og lave oljepriser.

Henriksen brukte også mye tid på formueskatten, og mente det vil være et paradoks om det blir formueskatten som «sender redere på døra», som han uttrykte det.