–  Vi sitter i møter. Informasjon vil bli tildelt markedet gjennom børsmelding når vi har noe å meddele, skrev administrerende direktør Njål Sævik i en sms få timer før fristen for å komme til enighet gikk ut ved midnatt.

Sjekk siste børsmeldinger fra Havila her (ekstern lenke)

Siden selskapet sendte ut en børsmelding med et nytt løsningsforslag før helga, har det pågått en nervekrig mellom eierne i et usikra obligasjonslån på rundt 400 millioner kroner. Obligasjonen er uten pant og obligasjonseierne risikerer å gå på et tap i flere hundremillioners klassen.

300 millioner

Om det blir enighet med obligasjonseierne, har Sævik-familien tilbudt seg å spytte inn minst 153 millioner kroner av ny egenkapital på 300 millioner. Det skal i tilfelle gjøres via selskapet Havila Holdning i en rettet emisjon.

Kredittanalytiker Ola Beinnes Fosse i DNB Markets tror imidlertid ikke at problemene tar slutt om Havila kommer i mål nå.

– Jeg er usikker på om det er mulig å skaffe 147 millioner kroner i ny egenkapital, sier Fosse til Maritime.no.

Han stiller også spørsmål ved om Havila vil klare å refinansiere lånene som forfaller i 2020.

Trenger to tredeler

Bankene kan komme til å overta Havila Shipping tirsdag om selskapet ikke makter bli enige med sine obligasjonseiere.

– Hvis ikke to tredeler av obligasjonseierne sier ja, bortfaller avtalen vi har med bankene. Da overtar bankene kontrollen med rederiet, sa Njål Sævik tidligere til Dagens Næringsliv.

Obligasjonslånet på 400 millioner kroner er satt sammen av 130 private og offentlige investorer. Blant långiverne er en fylkeskommune i Sør-Norge som har investert mer enn 10 millioner kroner i den usikra obligasjonen.

Investorene bak lånet er nå stilt til utsikt å tape alle pengene, eller sitte igjen med rundt 30 prosent av verdien og bli med videre som lånegiver til Havila.

Krevde avklaring innen midnatt

Ledelsen i Havila Shipping ba bankene om mer tid for å komme til enighet med obligasjonseierne, men en av bankene som har store lån til rederiet sa blant nei og krevde en avklaring innen midnatt mandag. DnB, Nordea og Sparebank1 Midt Norge er tre av bankene som Havila bruker.

Administrerende direktør Njål Sævik i Havila. Foto: Knut Arne Aarset