Gjør nytt forsøk på å overta Havila Subsea

Alfred Berg Kapitalforvaltning gjør et nytt forsøk på å tvinge fram et salg av konstruksjonsskipet Havila Subsea.

Subsea Flaggskipet «Havila Subsea» i opplag på Leinøya i Herøy.  Foto: Staale Wattø

Næringsliv

Alfred Berg forvalter et børsnotert obligasjonslån på 480 millioner kroner med pant i skipet. De mener at sammenbruddet i forhandlingene tirsdag kveld gir grunnlag for å hevde at Havila nå misligholder sin forpliktelser, og at obligasjonseierne kan tiltre pantet.

– Selskapet har sagt at de ikke vil betjene lån og renter fremover, og med det mener vi at de annonserer et kommende mislighold, sier sjefsforvalter Tom Hestnes i Alfred Berg Kapitalforvaltning til maritime.no.

Båten som ifølge Skipsrevyen hadde en byggekostnad på rundt 700 millioner kroner, har vært utleid til Subsea 7. Men ble uten arbeid da kontrakten var ferdig og ligger nå i opplag.

– Flere vil kjøpe

Hestenes hevder tre subseaktører har vært i kontakt med dem med ønske om å kjøpe skipet.

Den børsnotert obligasjonen blir nå omsatt for rundt halvparten av det som var den opprinnelig verdien. Det vil si for rundt 240 millioner kroner, noe som betyr at dersom en kjøper er villig til å betale mer enn dette for båten, er det i dagens marked å regne som en gevinst for obligasjonseierne.

Offshoreselskapet mislyktes natt til tirsdag med å få obligasjonshaverne med på en restrukturering av gjelden. Ved utgangen av tredje kvartal i fjor skyldte Havila bankene drøyt 3,2 milliarder kroner. I tillegg har rederiet fire obligasjonslån med utestående beløp på 1,15 milliarder kroner.


Herøy-rederi gjør milliard-nedskrivinger og fortsetter gjeldsforhandlinger:

– Tror vi skal komme i mål

Styret i Havila har bestemt at selskapet skal drives videre - og gjør samtidig nedskrivninger på nær 1,4 milliarder i regnskapet. – Vi er ikke i mål med en totalløsning, men tror vi skal komme i mål, sier adm. dir. Njål Sævik etter onsdagens styremøte.Havila:

Granheim har trukket seg fra styret

Årsaken skal være at han ønsker å unngå diskusjon og tvil om potensielle framtidige interessekonflikter.Styremøte på Mjølstadneset

Havila har fått ryddegutt

Bankene som har penger til gode i Havila Shipping har engasjert en erfaren ryddegutt for å greie opp i gjeldsfloka.

Kampen om Havila:

- Det er noen som vil statuere et eksempel

Styreleder i Havila Shipping, Per Sævik, tror investorer som ønsker statuere et eksempel er grunn til at avtalen om en refinansiering av det kriseramma rederiet gikk i vasken.Krisa i Havila Shipping

– Beheld Havila alle båtane?

At Havila Shipping er i trøbbel er eit følsamt tema for mange i Fosnavåg og Herøy.