Over 3.000 stillinger borte hos offshorerederiene

I løpet av det siste året har nærmere 3.200 stillinger forsvunnet både på sjø og land i offshorerelaterte rederier. Analytiker spår at det vil bli verre.

Verst rammet Rederiet World Wide Supply som i vinter ble overtatt av kreditorene, har vært nødt til å si opp flest ansatte av rederiene på Sunnmøre.  Foto: Johan Behrentz

Næringsliv

En ringerunde som Maritime.no har foretatt viser at totalt 3.196 jobber har forsvunnet og at utviklingen har akselerert de siste månedene.

En undersøkelse fra juni i fjor av Sysla viste til sammenligning at rundt 600 jobber var forsvunnet.

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

Hovedårsaken til at rederiene må kutte stillinger, er at de ikke lenger har nok oppdrag til å holde skipene i drift.

– Jeg har ikke laget noen estimater på hvor mange som vil forsvinne, men markedet kommer bare til å bli verre fremover, sier analytiker i Nordea Markets, Kristoffer B. Pedersen.

Disse er verst rammet

Solstad Offshore er rederiet som er desidert hardest rammet, og hele 340 ansatte har ifølge oversikten mistet jobbene sine i Rogaland-rederiet.

Blant rederiene på Sunnmøre har det gått verst utover Ulstein-rederiet World Wide Supply, som tidligere i vinter ble overtatt av kreditorene. Her har 104 ansatte mistet jobben. Bourbon Offshore Norway som har hovedkontor i Herøy, er også hardt rammet og har fått 96 færre ansatte det siste året.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

Rem Offshore har sagt opp 50 ansatte, Farstad Shipping 35 ansatte, Havila Shipping 25 ansatte - og i Sanco Shipping er de blitt 38 færre ansatte .

Se hele oversikten på Maritime.no her (ekstern lenke)

Island Offshore med hovedkontor i Ulsteinvik er ikke med i oversikten.

– Ingen bedring før 2018

Pedersen i Nordea Markets peker på at det er ekstremt liten aktivitet i riggmarkedet og at de fleste riggene som har kontrakter som utgår i 2016 og 2017 ikke vil få nye oppdrag.

– Vi tror ikke på noen bedring i markedet før tidligst 2018, sier han.


Nær 40 skip i opplag i Nordvest

Trykk på kartet for å sjå skipa som ligg i opplag.

 

Tror store rederier vil overleve

Rederier som har penger i kassa til å drifte selskapet og positiv operasjonell kontantstrøm, vil kunne klare seg gjennom de to neste årene, mener offshoreanalytiker Synnøve Gjønnes i Pareto Securities.

 

Bekymret for sunnmørsk eierskap

– Vi er bekymret for at flotte sunnmørske rederi skal ende opp med et tilfeldig internasjonalt eierskap, sier konsernsjef i Sparebank1 SMN, Finn Haugan.

Supply-aksjonærar seier ja til sal for å unngå konkurs

Heile 96 prosent av aksjonærane i World Wide Supply har sagt ja til at lånegivarar tek kontroll over reiarlaget.

Joker i redningspakker for offshore

Det er stor pågang fra låntakere som vil forhandle om nye betingelser på sine obligasjonslån.