Britisk fagforbund ut mot Farstad

Farstad Shipping får sterk kritikk fra et britisk fagforbund som påstår at britiske sjøfolk blir sagt opp og vil bli erstattet av asiatisk mannskap.

Kritikk: Karl Johan Bakken i Farstad Shipping mener påstandene fra det britiske sjømannsforbundet er overdrevet. 

Næringsliv

– Det er motbydelig at et selskap som tidligere har vært enig i at britiske sjøfolk skal ansettes på britiske vilkår, nå bryter reglene uten tanke på de ansatte, sier fagforeningslederen Garry Elliott i Nautilus International til det britiske medieselskapet stv News.

Følg smp.no på Facebook

Ifølge fagforeningslederen skal Farstad Shipping kvitte seg med 25 offiserer og erstatte dem med asiatiske sjøfolk for å spare kostnader og slippe å trekke skip ut av britisk sektor.

Farstad Shipping mener påstanden er overdrevet, men bekrefter at man har planer om oppsigelser av sjøfolk.

«Blåst opp»

– Fagforbundet foregriper begivenhetenes gang. Vi har sendt ut varsel om mulig oppsigelser for noen sjøfolk, men ikke innen de rammer som her blir blåst opp. 

Farstad selger «Far Sea»

Selger ankerhandterer.

Vårt utgangspukt er selvsagt at vi i samsvar med selskapets tradisjoner følger de lover og regler som gjelder for ansettelsesforhold. I forkant av en oppsigelse setter vi oss selvsagt ned og snakker sammen. Så langt har vi ikke kommet ennå, sier administrerende direktør Karl-Johan Bakken i Farstad Shipping til smp.no.

Kan muligens ersatte

– Vil dere erstatte de britiske sjøfolk med rimeligere arbeidskraft?

– Hvis fartøyene skal fortsette å "trade" kan det være en mulighet, sier Bakken, som vurderer å sende ut en grundigere redegjørelse om saken.

Farstad Shipping med flere oppsigelser

Offshorerederiet Farstad Shipping sier opp 26 ansatte ved kontoret i Ålesund. 


Bryter loven?

– Britisk lov sier at et selskap kan bare gjøre en jobb overflødig, ikke en person. Disse jobbene eksisterer fortsatt og rederiet innrømmer at de vil rekruttere asiatiske arbeidere for å erstatte dem, sier fagforeningsleder Elliot til nyhetsbyrået. Han mener rederiet dermed er uærlig når det sparker arbeidere for å få billigere mannskapskostnader.

En anonym arbeider som nyhetsbyrået har snakket med, er redd for at britiske offiserer i offshore må konkurrere med folk fra Asia, og mener det er på tide at den britiske regjeringen tar situasjonen i Nordsjøen alvorlig og beskytter arbeidsplassene.

Støtte britisk økonomi

– Ville det ikke være bedre å ha 65.000 offshorearbeidere i jobb som betaler skatt for å støtte den britiske økonomien, enn at 65000 britiske arbeidere blir erstattet av asiater, som ikke vil bidra med en krone til britisk økonomi, sier den anonyme sjømannen.