– Norge har et velutviklet offentlig virkemiddelapparat, men de er bare i beskjeden grad tilpasset ferdigvareindustriens kjennetegn og behov, sier administrerende direktør Karl Inge Rekdal i Sykkylven Stål.

Han er styreleder i NHO i Møre og Romsdal og samtidig styremedlem i Norsk Industri.

Nasjonal strategi

Han forteller at Norsk Industri i fjor lanserte en nasjonal strategi for ferdigvareindustrien og ønsket å få virkemiddelapparatet med for å styrke veksten i sektoren.

Innovasjon: Karl Inge Rekdal er styremedlem i Norsk Industri.

– Det er bred politisk enighet om at Norge trenger flere bein å stå på, og at vi må utvikle en mer robust fastlandsindustri. I dette arbeidet spiller ferdigvareindustrien en nøkkelrolle. Den består av 8.000 bedrifter, 60.000 arbeidstakere og omsetter for ca. 115 milliarder kroner i året, hvorav omtrent 55 milliarder går til eksport, sier Rekdal.

Som daglig leder i Sykkylven Stål ser han at møbelindustrien har store muligheter til å utvikle seg. De som har avskrevet den har tatt feil. Han mener det er riktig fortsatt å fokusere på oljerelaterte næringer, men samtidig har ferdigvareindustrien viktige «metaverdier» å tilføre industrien, det vil som erfaringsbasert kompetanse og innovasjon, design, merkevarebygging og eksportstrategier. Lønnsomheten er drevet fram av den lave kronekursen.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

250 millioner

– Vi har bedt om 250 millioner kroner over tre år for å satse på design og produktutvikling, merkevarebygging, eksport og innovasjon. dette er mindre enn 0,2 prosent av de offentlige bevilgningene til Forskning og utvikling (FoU), mener Rekdal.

Svenskene satser

Til sammenligning er dansk ferdigvareindustri tre ganger så stor som den norske, mens den svenske er fem ganger så stor. Det viser med all tydelighet hvilket potensial som kan utløses gjennom en mer aktiv nasjonal ferdigvarepolitikk og hvor viktig denne industrien er for å gi Norge flere bein å stå på.

Les flere næringslivsnyheter her

<strong>Lysende framtid:</strong> Norsk ferdigvareindustri har vært og vil fortsatt være viktig i framtida. På bildet ser vi eksportsjef Elisabeth Hurlen i LK Hjelle med en velkjent modell. Arkivfoto: Terje Engås