Serverte godteri av fiskeavskjær

Ambisjonene om å bli verdensledende marin klynge sto i stil med gjestene. I går ble verdens første symposium på marine proteiner og peptider høytidelig åpnet av kronprins Haakon på NMK.
Næringsliv

Etterpå fikk både han og kronprinsesse Mette-Marit servert smaksprøver av fiskeavskjær og restråstoff: drops, sveitsisk sjokolade, protein- og sportsdrikker. Proppfulle av sunne stoffer. Men uten det minste snev av fiskesmak.

Smak er ellingsøybedrifta Firmenich Bjørge Biomarin AS eksperter på. Smaksprøvene skulle illustrere litt hva dette dreier seg om. De demonstrerte også sine kunster gjennom å servere drops som smakte honningsøtt og varmt på ene siden og betongkaldt på den andre.

Gull av null

For dette er aktørene som var samla på symposiet i Ålesund klar over: marine proteiner og peptider (som er proteiner i en annen form) laget av restråstoff og fiskeavskjær er sunne saker.

Eller som lederen for den marine klyngen Legasea, Oddvar Skarbø, uttrykker det: – Gull av null.

– Dette har effekt på vekt, restitusjon og styrking av muskler, forebygger tap av muskler, er blodsukkerregulerende – som har med insulin å gjøre, gir metthetsfølelse – som er viktig med tanke på overvekt, og det fungerer betennelsesdempende, opplyser adm.dir. Tormod Thomsen i Firmenich Bjørge Biomarin AS.

Helseeffekter

Nå må disse helseeffektene dokumenteres. På symposiet oppsummeres hva som skjer innen forskning og utvikling innen feltet. Her er verdens fremste forskningsmiljøer innen området representert, samt folk fra innovasjon og utviklingsavdelingene til noen av de største matvareprodusenter i verden, samt lokalt næringsliv og virkemiddelapparat.

– For at de som produserer de marine proteinene skal kunne finne nye, internasjonale markeder må helseeffekten være dokumentert og offentlig godkjent, forteller Thomsen.

– Ingen har tidligere forsket på marine proteiner, derfor dette symposiet, tilføyer Skarbø. De to viser til at omega 3 oljer har en lengre historikk og er blant annet brukt i produkter fra Tine og Orkla. Nå står altså marine proteiner for tur i ulike former.

Funksjonell mat

– Dette er ikke helsekost, dette er den største trenden når det gjelder funksjonell mat, sier Thomsen og legger til at dette er også bioøkonomi.

– Bioøkonomi er langt mer enn grønt landbruk, det er kanskje ikke så mange klar over, sier han.

I sitt åpningsforedrag kunne indiske Vinita Bali fortelle forsamlingen at tre av klodens sju milliarder mennesker er feilernærte. 795 millioner mennesker sovner sultne hver kveld. Enda flere lider av overvekt. I Inda er ett av tre barn født undervektig.Markedet innen ernæring er med andre ord stort.

Industrielt lokomotiv

– Vi ønsker å gå foran som et industrielt lokomotiv, sier Oddvar Skarbø. Legasea har satt seg som mål å bli Norwegian Centre of Expertice (NCE) i løpet av 2016 og få etablert et Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) innen fem år.

Den marine klyngen vil lære av suksessen til den maritime klynga og dra fordeler av nærhet og samarbeid samtidig som man konkurrerer både lokalt og globalt. – De har en «track record» å vise til og vi har komparative fortrinn i form av ressurstilgang og kompetanse, sier Thomsen i Firmenich.

På Ellingsøya har bedriften nettopp investert i et nytt produksjonsanlegg. Konsernet vil satse i Norge og Firmenich Bjørge Biomarin har planer om å ansette flere, forteller han.