– Det er kjent teknologi. Det er behandling med varmt vann, men vi har videreutviklet det. Vi har stålkontroll på fiskehelse, temperaturer som blir brukt og gjennomløpshastighet på fisken. Så det er mange ting vi har jobbet hardt med for å få på plass, som gir et sluttprodukt som er veldig godt, sier Amund Pedersen hos Fjordlaks.

Det er han som har hatt overoppsyn med dette prosjektet.

– Ifølge uttalelser fra Nofima (norsk matforskingsinstitutt) og veterinærhelsetjenesten så er dette det beste de har sett så langt, og enkelte har sagt det at det er revolusjonerende for næringa.

– Går det an ut i fra resultatene å si hvor stor effekt denne behandlingen har?

– Vi har de beste effektene oppnådd så langt i forhold til avlusning. Vi er nettopp ferdig, så vi er nødt til å summere opp og få nøyaktige tall ut, men vi som oppdrettere er hvert fall kjempefornøyd, sier Pedersen.

Gjør som flere enn 26.000 andre - lik smp.no på Facebook

Gjennombrudd

Nyheten ble i dag presentert i et møte med Siv Jensen, finansminister, Per Sandberg , fiskeriminister og Harald Tom Nesvik, parlamentarisk leder i FrP. Sammen holdt de et møte med deler av den lokale fiskerinæringen i Fjordlaks sine kontorer i Ålesund.

– Man satser voldsomt på det politikerne ønsker seg, det å kvitte seg med lusa. Her har man gjort en betydelig innsats, og man føler kanskje at man ikke har alltid blitt premiert på en god nok måte, men jeg blir veldig glad av å høre at her har man hvert fall løst store deler av luseproblemet. Det opptar store deler av tiden min når jeg skal lage produksjonsområder, for der er jo lusenivået som er begrensningene på det, sier Per Sandberg.

Vekstmuligheter

Om det skulle vise seg at metoden er så effektiv som det er påstått, så kan dette ha store innvirkninger på havbruksnæringen langs kysten.

– Og det viser seg at man her har kommet fram til et konsept som løser dette framover, og som nærmest kan bli ei eksportvare langs heile kysten. Nå vi har ambisjoner for ei vekst på 4-500 prosent innafor havbruk, så har vi behov for denne type utviklingsprosjekt.

–Hvordan fungerer metoden?

– Det er en rensemåte der man tar i bruk offshoreskip også bygger man en reisemodul om bord i båten som har en kapasitet som både gjør at man kvitter seg med lusa, men det andre er at oppdrettsfisken kommer noenlunde skadefritt gjennom denne renseprosessen. Hvis dette er et konsept som viser seg å ha så stor effekt som det påstås her, så vil dette være et gjennombrudd i forhold til å bekjempe lusa. Det er det ingen tvil om, sier Sandberg.

Les flere næringslivsnyheter her