Skipsbyggerkonsernet Vard har inngått en intensjonsavtale om design og bygging av to skip for ekspedisjonscruise, ifølge en pressemelding fredag.

Vard forteller ikke hvem kunden er, utover at det er en internasjonal cruiseaktør. Heller ikke verdien på kontrakten blir offentliggjort foreløpig.

Utrustes ved Langsten

Cruiseskipene blir planlagt levert fra Langsten-verftet i Tomrefjord i starten av 2019 og 2020. Skrogene er planlagt bygd ved Vards verft i Tulcea i Romania, mens skipene er designet av Ålesund-avdelingen.

De 137 meter lange og 22 meter brede fartøyene skal ha plass til 240 passasjerer fordelt på 120 lugarer. Konsernet opplyser at partene har som målsetting å signere endelig avtale om bygging i løpet av 3. kvartal i år.

Dette er den andre intensjonsavtalen Vard har gjort i cruisemarkedet i år. I mars ble det inngått en

tilsvarende avtale om fire cruiseskip med franske Ponant

. Den avtalen er ventet å bli gjort bindende innen utløpet av 2. kvartal i år.

Cruisekontrakt Tidligere i år kapret Vard intensjonsavtale på design og bygging av fire slike cruiseskip for franske Ponant. Selskapet hadde fredag ikke tegninger av de nye og litt større skipene. Foto: Stirling Design International

Trenger verfts-jobb

Samtidig er det ingen tvil om at konsernet trenger mer arbeid i en tøff periode - ikke minst til de norske verftene i tida framover. I kvartalsrapporten som ble offenliggjort for to dager siden, varslet selskapet flere permitteringer fram til variasjonen i ordreboka blir større.

Informasjonssjef Hege Anita Akselvoll forteller at Langsten nå jobber med å utruste dykkerskipet «Deep Explorer» for Tecnip, som skal leveres i høst. Deretter har de et nytt offshorefartøy som skal bygges.

Men Akselvoll bekrefter at de fortsatt regner med å måtte permittere ansatte i perioder.

– Det blir nok noen rolige perioder innimellom i påvente av nye skrog, og det blir jobba intenst med å skaffe både ombyggings- og reparasjonsoppdrag som skal fylle opp så godt som mulig i påvente av nye jobber, sier hun.

Les også: Vard varsler permitteringer

Søker etter ansatte

Tidligere denne uka offentliggjorde Vard en kjempeavtale om design og bygging av hele 15 fraktefartøy for rederiet Topaz Energy and Marine i Dubai. Den kontrakten har en verdi på svimlende 2,5 milliarder kroner.

Akselvoll understreker at kontrakten er svært viktig for hele konsernet. Selv om selve byggingen vil skje i Vietnam og Romania, vil det dryppe også på norske ansatte i konsernet.

– Det er allerede lagt ned betydelig arbeid ved designkontoret i Ålesund, og i sum har de prosjektene det jobbes med blitt såpass mye at vi har lyst ut flere nye stillinger her, sier Akselvoll.

På hjemmesidene til konsernet er det utlyst til sammen ti stillinger, hvorav seks av disse er innen design. Avdelingen teller i dag 60 ansatte.

Les også: Skal bygge 15 modul-fraktefartøy

Tett samarbeid

Akselvoll forteller at også andre av spesialselskapene i Vard er involvert på ulike måter når konsernet bygger ved et av verftene - uansett hvor i verden det måtte skje.

– Vi har tett samarbeid på ulike måter, og en del av våre ansatte i Norge vil også være opptatt med disse prosjektene, sier hun.

Les flere næringslivsnyheter på smp.no

Mer jobb til nordvest?

Det er foreløpig ikke avklart hvilke leverandører som skal levere utstyr og tjenester til denne serien på 15 fartøy.

Likevel vil det ikke være noen stor overraskelse om en betydelig del av jobben faller på Rolls-Royce Marine sine avdelinger på Nordvestlandet, som tidligere har samarbeidet tett med Vard på mange prosjekt.