Baksjef Jan Rune Hurlen i Sparebank 1 MSN Ålesund viser til nedbemanning i de store selskapene som Ulstein, Farstad, Vard og Rolls-Royce.

– Høyt kompetente mennesker kommer ut i et relativt labert arbeidsmarked, de er vel etablerte i regionen og ønsker ikke å flytte. De etablerer sin egen arbeidsplass. Bildet er nok mer nyansert, men i store trekk er det nok slik, mener Hurlen.

Se ekspertenes meninger om nyetableringene i bildeserien over!

Fra offshore til fisk

– Det er lett å tenke seg at når de store lokomotivene har nedbemannet må folk se seg om etter andre områder, sier Målfrid Linde, banksjef for bedriftsmarkedet i Nordea.

Hun peker på at også fylker som Hordaland og Rogaland opplever mange nyetableringer.

– Vi har også sett en del tendenser på Søre Sunnmøre til at ledige fra offshore kommer i land og har starta eget sjark- rederi. Mange arbeidsledige er folk med god erfaring, de kan sine ting og synes det er spennende og lettere å starte for seg sjøl enn å søke jobb i et tøft arbeidsmarked. Det skjer alltid nyetableringer, men her er økningen ganske stor enkelte steder. 72 nye i Ulsteinvik og 60 nye i Sykkylven. Det er ganske mange.

Totalt antall nyregistreringer i Enhetsregisteret så langt i år sammenlignet med i fjor. Tall for etablering av aksjeselskap og enkeltmannskap er framhevet i egne kolonner. Kilde: Brønnøysundregisteret

Godt for eksporten

– Dette var en voldsom økning enkelte steder, sier også Terje Krøvel, banksjef næringsliv i Sparebanken Møre.

– Jeg har ikke studert bransjefordelingen bak tallene. Men her er en del næringer som går veldig bra som reiseliv, fisk og øvrige industribedrifter som produserer og eksporterer godt hjulpet av den lave kronekursen. For de fleste næringer som ikke er oljerelatert, er det en fordel at oljeprisen er lav. Det hjelper eksportbedriftene i vesentlig grad.

Innovasjon

Krøvel antar at en del nyetableringer er bedrifter som skal erstatte oljeservicebedrifter. Det jobbes mye med innovasjon for å finne nye næringer som skal erstatte aktivitet som tidligere var rettet mot oljeservice og oljeindustri.

Den tredje faktoren er økt ledighet som fører til at folk skaper sin egen arbeidsplass. Han synes det var overraskende sterk vekst i Ålesund med 169 nye etableringer i fjor og 412 så langt i år.

– Sammenholder du antall nyetableringer med nedgang i konkurser tegner det et bilde av at aktiviteten er god i vårt fylke. I de to første kvartalene i år er det registrert 101 konkurser mot 119 i fjor, opplyser Krøvel.

Satser på egen hånd: Vibeke Synes mistet jobben, starter ny

Fordel med AS

Også NHO direktør i Møre og Romsdal, Torill Ytreberg, tror noe av forklaringen er kompetente folk som starter for seg sjøl etter å ha mista jobbene sine.

– Samtidig har det vært en stor gründersatsing fra regjeringas side der gründere har fått drahjelp gjennom blant annet Innovasjon Norge. Spørsmålet er hvor mange arbeidsplasser dette skaper. Det spennende er aksjeselskapene. Der kan vi kanskje få fart på ting. Med denne regjeringa kom også lavere krav til aksjekapital. 30.000 kroner klarer nesten alle å stable på beina. Enkeltmannsforetak koster ingenting, men da tar du også større personlig risiko. I et AS er du ansvarlig for aksjekapitalen. Det er en bedre driftsform, og der du har et styre å forholde deg til, sier hun.

Offentlig støtte

Ved ÅKP AS (tidl. Ålesund Kunnskapspark) peker adm.dir. Per Erik Dalen på at det har vært en massiv innsats fra kommuner, fylket og staten for etablering av nye selskaper.

– Mange er innom ÅKP systemet. Både gjennom HopId- kontor og næringsfond som vi drifter for kommuner og fylke, og ikke minst inkubatorene som er grunnfinansiering av Selskapet for Industrivekst (SIVA) og Møre og Romsdal fylke. I dette arbeidet har vi et tett samarbeid med det regionale Innovasjon Norge kontoret. SIVA har satset massivt på ÅKP systemet for å bidra til at regionen skal ha et velfungerende nyskapings- system.

– Jeg tror satsinga fra samfunnet har vært smart. Det er vel det vi ser deler av resultater av her. Vi må jobbe mer med å få ideer ut av eksisterende næringsliv. Heldigvis begynner det å bli økt fokus på entreprenørskap, og gjennom det internasjonale MIT REAP prosjektet arbeides det nå både nasjonalt og internasjonalt med å få opp mere kunnskap om hvordan en skal styrke entreprenørskap. Entreprenørskapsaktiviteten er blitt svekket i Norge. Den må fremelskes igjen, dyrke fram talenter og bidra til å løfte dem opp. ÅKP bidrar så godt vi kan sammen med mange andre gode hjelpere. Her er det offentlige også nødt til å være på banen. Risikoeksponeringen er høy, påpeker Dalen, som i forrige uke var i Stavanger på en samling omkring MIT REAP- programmet.

– Virkemiddelapparatet og departementet var til stede. Vi får se hva de er i stand til å gjøre. Det kommer et statsbudsjett snart. Når satsinga på oppstartsbedriftene har fungert så godt, må vi satse enda mer på entreprenørskaps- og vekstbedrifter.

Godt i gang

– Denne utviklingen viser at regionen er godt i gang med en sårt tiltrengt omstilling, og må ses i sammenheng med nedgang i sysselsatte i olje- og gassrelaterte virksomheter, sier Tore Ulstein, NHO-president og visekonsernsjef i Ulstein Group ASA.

– Tallene er veldig positive. Nyetableringer viser initiativ og vilje til å lære og skape noe nytt. Det er ikke minst viktig i tiden vi nå er inne i, med kontinuerlig omstilling og behov for å skape og opprettholde arbeidsplasser. For både Norge og vår region er det bra med et variert næringsliv. Vellykkede nyetableringer vil bidra til det, og gi oss flere bein å stå på i årene framover. Det fører igjen til mer attraktive bo- og arbeidsmarkedsregioner i framtiden.

Vil avlaste risiko

– At mange ser nye muligheter bekrefter vårt inntrykk i Innovasjon Norge, sier Bodil Palma Hollingæter, direktør for Innovasjon Norge i Møre og Romsdal.

Hun peker på at omstilling krever læring og en velutviklet  evne til å gjøre ting på nye måter , det krever igjen økt fokus på innovasjon.

– Vi skal  risikoavlaste etablerte bedrifter og næringer, og vi skal bistå med å skape nye. Veien ifra idé til marked starter med å la kundene avgjøre om idéeen er god.

Gründerne gode på overlevelse

– Fra tidligere vet vi at gründerne i Møre og Romsdal er blant de fremste når det gjelder overlevelse.

Her hører det med til statistikken at de fleste av bedriftene som overlever de første fem årene har måttet endre forretningsidé eller konsept for å klare seg.

Vår målgruppe er  gründerbedrifter med vekstambisjoner og en forretningsidé som representerer noe vesentlig nytt i markedet, sier Hollingsæter.