I tillegg til å være Kystverkets første hybridskip, har også OV ”Bøkfjord” den største batteribanken som til nå er innstallert på et norsk fartøy av denne typen, opplyses det i en pressemelding. Skipet vil kombinere batteridrift med diesel.

– Miljøvennlig

Kystverkets prosjektleder, Kurt-Ivar Gram Franck, mener at skipet er betydelig mer miljøvennlig enn tilsvarende fartøy.

– Vi fjerner ikke bare støy når vi er i nærheten av tettsteder, det tar i tillegg bort forurensing. Her har vi kommet opp med en løsning som er både innovativ og fremtidsrettet, sier Gram Franck i pressemeldingen.

OV ”Bøkfjord” er nummer tre i rekken av nybygg for Kystverket. Ytterligere tre til fem fartøy skal komme på plass, ifølge fartøyfornyingsplanen. Det nye skipet skal gå i tjeneste i Troms og Finnmark, og er såkalt multifunksjonelt.

Sparer drivstoff

OV ”Bøkfjord” er utstyrt med et hybrid fremdriftssystem, noe som betyr at skipet er utstyrt med en stor batteripakke på 850 kilowatt. Dette er integrert med skipets øvrige system. Det er også et fremdriftssystem med tre generatorer som genererer strøm.

Ifølge prosjektleder Gram Franck betyr løsningen som er valgt at Kystverket sparer til sammen 25 prosent drivstoff.

– Batteriene vil hjelpe de andre generatorene med toppbelastningene under daglig drift, som betyr at de ikke behøver å starte opp en ekstra motor. I tillegg vil batteriene sørge for strøm til fartøyet under kailigge om natten. Hybridløsningen er tilrettelagt på en slik måte at det kan ta nesten alle typer landstrøm som tilbys i havnene, ifølge Kystverket.

– God løsning på lang sikt

Løsningen er ikke rimelig på kortsikt, men etaten mener skipet vil være en miljømessig og økonomisk god løsning på lang sikt.

OV ”Ryvingen”, skip nummer fire, er planlagt levert i 2018 og avtalen vil omfatte opsjon på levering av ytterligere ett fartøy.

Rolls-Royce Marine AS har levert designet til OV ”Bøkfjord”. Leveransen inkluderer også et diesel-elektrisk system for hovedpropeller og sidepropell. OV ”Bøkfjord” er bygget ved det danske verftet A/S Hvide Sande Skibs- & Baadebyggeri.