Molnes baserer sine utregninger på uttalelsene til Wenche Nistad kom med i Sunnmørsposten lørdag. Hun er sjef i Giek (Garantiinstituttet for eksportkreditt).

Han mener oppskriften for refinansiering av bransjen som Nistad presenterte i Sunnmørsposten vil føre til en helt ny dynamikk i arbeidet med å få på plass refinansieringsavtaler.

– Sannheten for en bank må alltid komme utenfra og nå har Staten ved Giek sagt det. Banker med Giek i spissen må være villig til å ta tap, påpeker Molnes.

– Det er interessant at GIEK sier at de har 30 milliarder i eksponering mot offshore support fordelt med en tredel på hver av områdene konstruksjonsskip, ankerhåndteringsfartøy og supplybåter. Dette er et tall som kan brukes til å gjette eksponeringen som norske banker i sum har mot sektoren, sier Molnes.

Fikk du med deg denne? Tror Olympic overlever krisen

Basketballstjerne

Hans gjetning på bakgrunn av det Giek-sjefen sier er at norske banker vil få tap på en til to milliarder kroner. De utenlandske bankene det samme, mens Giek får et tap på det dobbelte.

Som mener Gieks plan for refinansiering av kriserammede offshorerederi har vært som en stjerne for et basketballag.

– Det er så mye hard informasjon i dette korte intervjuet at det virker som om Gieks plan har vært som en stjerne for et basketball lag som har en passiv rolle de tre første periodene for å se om de andre klarer å løse jobben aleine for så å bli så aktiv som det er nødvendig i siste periode. Om en uke er vi i fjerde kvartal og selv om det har skjedd mye i år har det ikke skjedd nok til at Giek kan se at dette går fort nok framover, sier Molnes.