– Norge har sovet i timen. Det er et stort gap mellom de framskrittene som teknologien har gjort og industrien. Det gapet må vi tette, sier Arne Tande til Sunnmørsposten.

Han er daglig leder i Robotek i Brattvåg, et kompetansesenter for produksjon, produksjonsteknologi, arbeidsprosesser og produktutvikling.

Prosjekter

Selskapet, som blant annet har fått støtte fra Innovasjon Norge, har fått med seg en rekke mindre og mellomstore bedrifter på Sunnmøre. Tre, fire av disse bedriftene vil søke støtte til et utviklingsprosjekt for bruk av mindre roboter.

Selskapet har skaffet seg dataverktøy som kan simulere bygging og tilpassing av produksjonslinjer.

3D-pringing

– Det er viktig å skape et miljø som kan ta i bruk all den nye teknologien, såkalt additiv produksjon. Det gjelder ikke minst 3D-printing av stål. For mindre komponenter i begrensede serier er dette rimeligere om man skal støpe dem, sier Tande.

1. og 2. november blir det et nasjonalt møte om additiv produksjon i Brattvåg.

Det er for tida bare 1814 maskiner for 3D printing i stål i verden, og fire av dem er i Norge.

I havna i Rotterdam er man godt i gang med å etablere en fabrikk som kan printe ut reservedeler til rask utskiping.

Kunnskap: Arne Tande (tv) i Robotek og Arve Hoel (th) fra Fagskolen i Ålesund er enige om at studenter må være forberedt på den teknologien som kommer.

Opplæring

– Slik 3D-printing krever lang opplæring, og det er absolutt en fordel å ha mekanisk utdannelse, sier Tande og henvender seg til studenter ved Fagskolen i Ålesund.

De fikk tirsdag en rask innføring i det som kan bli hverdagen for dem ute i yrkelslivet om kort tid.

– Alle komponenter som skal lages i en slik printer må redesignes. Tankegangen for hvilken design som passer for 3D-printing må endres fullstendig, sier Tande.

Arve Hoel ved Fagskolen i Ålesund sier at utdannelsessystemet henger noe etter når det gjelder denne teknologien.