Statoils dominerende rolle på norsk sokkel kan oppleves som ubehagelig for leverandørindustrien. Konkurransetilsynet mener likevel dagens lovgivning er god nok til å regulere konkurransen i oljesektoren.

Det er konklusjonen på en rapport som onsdag ble levert til Nærings- og fiskeridepartementet.

Misnøye

Etter økt misnøye med hvordan Statoil angivelig skal ha utnyttet sin dominerende rolle på norsk sokkel, fikk konkurransetilsynet i juli oppdraget med å undersøke konkurranseforholdene i petroleumsnæringen.

Den 16 sider lange rapporten som nå er gjort offentlig, er en overordnet beskrivelse av situasjonen - og går ikke nærmere inn på enkeltselskaper, eller konkrete vurderinger av praksisen i den kriserammede sektoren.

Les også:

– Kan få alvorlige konsekvenser for den maritime klynga

Unio mener Statoil-press gir sosial dumping

Leserinnlegg: Statoil må ta samfunnsansvar

– Bra for samfunnet

Statoil i likevel i en særstilling på sokkelen som operatør for 70 prosent av ressursene. Tilsynet påpeker at stor grad av kjøpermakt - som i tilfellet med Statoil - vil medvirke til økt konkurranse og lavere priser.

– Selv om bruk av kjøpermakt er bra for samfunnet, kan det oppleves som urimelig og krevende for selskaper som rammes, påpeker tilsynet i rapporten.

Men de legger samtidig til: – En bør imidlertid være varsom med å anvende konkurransereglene mot denne formen for kjøpermakt, da slike inngrep i kommersielle forhandlinger kan føre til dempet konkurranse.

(saken fortsetter under)

Ønsker gjennomgang

I tillegg til økt misnøye og bekymring fra leverandørindustrien, er foranledningen for rapporten, et spørsmål fra Line Henriette Hjemdal (KrF) i Stortinget.

Hun påpekte at både Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti har ønsket en gjennomgang av effekten av at Statoil og Norsk Hydro fusjonerte i 2007, og spurte om regjeringen ville ta initiativ til en gjennomgang av konkurransevilkårene.

Også Frps Oskar Grimstad mente det var grunn til å undersøke om Statoil misbruker markedsmakten sin.

I en kort kommentar på hjemmesidene til Næringsdepartementet, opplyser næringsminister Monica Mæland at de nå gjennomgår utredningen fra tilsynet.

Det er ventet at saken vil bli diskutert i Stortinget seinere i høst.

Les flere næringslivsnyheter på smp.no