Fra 2014 til 2015 stupte offshoreformuene på Sunnmøre fra 1,95 milliarder til 873 millioner kroner, ifølge skattelistene.

Professor Torger Reve ved BI frykter for det lokale eierskapet i offshorenæringen.

Ifølge ham er det ikke sikkert at nye eiere utenfra vil bruke lokale bedrifter på samme måte når offshorenæringen en gang i framtida er tilbake på beina igjen.

– Rederne er de største kundene hos lokale verft og underleverandører. Om de sliter følger andre etter. Hvis eierskapet svikter i de store rederiene kan det ha store konsekvenser for hele den maritime klyngen, sier klyngeeksperten Reve.

Offshore-trøbbel

Verst gikk det i 2015 utover Åge Remøy, som så formue redusert fra 622 til knapt 65 millioner kroner. Broren Stig gikk fra 216 til vel 16 millioner kroner, mens de to Farstad-brødrene Sverre Andreas og Jan Henry til sammen fikk sine formuer halvert, fra knapt 600 til vel 300 millioner kroner.

Per Sæviks formue ble redusert fra 56 til 28 millioner.

Reve tror likevel ikke bunnen er nådd for offshore-formuene.

– Tallene forteller nok bare halve sannheten. Jeg tror vi får se en ytterligere halvering av formuene i 2016, sier Reve.

Lokale kulturkroner

I Herøy kommune har mange mistet jobben på grunn av offshore-krisen.

I tillegg til de tapte arbeidsplassene kan nedgangen i offshore-formuene også føre til mindre penger til lokalsamfunnet, hvor flere prosjekter har nytt godt av generøse gaver fra rederne.

Et av prosjektene som fikk støtte var det nye konserthuset.

– Støtten fra næringslivet var helt avgjørende for at vi fikk gjennomført de store prosjektene den gangen. Uten den hjelpen hadde det ikke vært mulig. Vi trengte både vilje og evne, og sammen hadde kommunen og næringslivet begge deler, sier arrangementsleder Bjørn Holum i Fosnavåg konserthus.

– Det var bra vi fikk gjort det den gangen. Jeg tror ikke det samme hadde vært mulig i dag, sier han.

Gode på omstilling

Tradisjonelt har de viktige industrieierne på Sunnmøre hatt et nært forhold til arbeidere og lokalsamfunn.

Professor Ola Honningdal Grytten ved NHH mener at dette er en sentral tradisjon som også gjør seg gjeldende i dag.

Spesielt på bygdene, men også i Ålesund har det dryppet penger fra toppen ned til folket.

– Offshore-krisen fører både til mindre kapital og færre arbeidsplasser. Det er sjølsagt ikke bra for lokalsamfunnene, men jeg tror ikke dette er slutten, sier Grytten.

– Vi må ikke svartmale situasjonen, fortsetter han.

– Eierskapet vil delvis fremdeles være på Sunnmøre. De som overlever er de som er villige til å samarbeide, sier Grytten.

– Næringslivet på Sunnmøre har en sterk omstillingsevne.

Vil ha nytt sunnmørsrederi

Reve ber offshore-rederne gå sammen for å holde eierskapet på Sunnmøre.

Nylig presenterte han en rapport kalt «Offshorerederiene: konsolidering eller konkurs».

<strong>En grusom tanke:</strong> – Kan hende er de store ikke lenger de viktigste. Det er en grusom tanke for de som er store, sa professor Torger Reve på klyngekonferansen i Ålesund i begynnelsen av oktober.