- Vi må få en like god finansiering som offshorerederne har hatt. Da vil vi unngå å måtte gå til Tyrkia eller andre land for å bygge fartøyet. 60 prosent av verdien på fartøyet kan være utstyr som produseres i Norge.

Verftkonferanse i Ålesund: Monica Mæland imponert over omstillingsviljen til maritim næring

Plan for nytt fiskefartøy

Det sa Tore Roaldsnes i Nordic Wildfish, da han presenterte planene for nytt fiskefartøy på Verftskonferansen i Ålesund i ettermiddag. Nordic Wildfish har utviklet en produksjonsmåte som tar vare på mest mulig av fisken. Det er også i gang med å prøve ut nye fartøyer som er svært gjerrige på drivstoff. Det representerer en ny industristandard, som selskapet gjerne deler med andre.

Prototype Det nye prosjektet til Nordic Wildfish er prøvd ut i modelltank.

Tore Roaldsnes tror fiskeriene kan ti og kanskje hundredoble fangsten fra havet ved å gå etter det som kalles Mesapelagisk fisk. Det er små fisk som lever på tusen meters dyp, og som kommer opp på et par hundre meter når det er lyst.

- Ressursene er på ti til femten milliarder tonn. Farvannene utenfor Norge er "illrøde" på ressurskartet, sa Roaldsnes, som mener at ti prosent av disse ressursene kan hentes opp og være bæredyktig. Det nye trålprosjektet til Nordic Wildfish skal være tilpasset fangst av disse ressursene.

Utnytte ressurser

EcoFiveä  (ECO friendly Fishing Vessel) skal være et system som bidrar til å sikre bærekraftig utnyttelse av verdens tradisjonelle og utradisjonelle fiskeressurser.

- Utviklingen og verifiseringen av EcoFiveä er et bidrag til at norsk forsking, og maritim- og marin næring oppretthholder sin verdensledende posisjon, sier Roaldsnes i Nordic wildfish i ei pressemelding.

Lavere energiforbruk

Trålerdesignet under EcoFiveä-konseptet oppnår  ifølge meldingen fra selskapet 30 prosent lavere energiforbruk ved at skrog og propellsystem er optimalisert for tråling i lav fart. En kan ta i bruk flytande naturgass (LNG - Liquid Natural Gas) som drivstoff i stedet for for diesel, og 30 til 40 prosent lavere energikostnad.

Kvalitet

I tillegg til energieffektivitet, driftssikkerhet og miljø, handler EcoFiveä også om å sørge for minimal kvalitetssvekking av råstoff, 100 prosent ressursutnytting og differensierte kvalitetsprodukt.

- Sett ifrå eit samfunnsøkonomisk perspektiv vil skalering av prosjekterfaringane bidra til å møte samfunnsutfordringar som global under- og feilernæring, berekraftig matproduksjon, og utslepp av klimagassar, avsluttar dagleg leiar Tore Roaldsnes i Nordic wildfish.