Bankene truer med å slå Havila konkurs

Havila Shipping kan være konkurs mandag.

Styreleder Per Sævik, adm.dir Njål Sævik og finansdirektør Arne Johan Dale i Havila. Arkivbilde  Foto: Kristin Svorte

Havila Shipping
  • Offshorerederi grunnlagt i Herøy i 2003 av Per Sævik.
  • Rederiet har om lag 5,5 milliardar i gjeld, og vil bli kvitt om lag en tre del - 1,6 milliarder - om kriseplanen får gjennomslag.
  • Havila har 26 skip i flåten, men vil som et ledd i kriseplanen forsøke å selge unna sju fartøy.
  • Før oljenedturen hadde rederiet rundt 800 ansatte, men er november 2016 nede i om lag 600 ansatte.
Næringsliv

Bankene som sitter på gjelda til Havila Shipping setter hardt mot hardt i kampen om rederiet. De truer nå med å slå Havila konkurs.

Etter timesvis med forhandlinger setter nå bankene foten ned overfor de obligasjonseierne som ikke vil støtte refinansieringsplanen. Det kommer fram i en børsmelding fra selskapet torsdag.

Frist mandag

Havila vil bli slått konkurs mandag klokka 15 om ikke obligasjonseierne bøyer av og godtar en kompensasjon på 15 prosent. Det tilsvarer en samla utbetaling til obligasjonseierne på 60 millioner kroner.

I møte med de største kreditorene har rederiet fått opplyst at den eneste løsningen som vil bli godtatt, er den tidligere framlagte kriseplanen.

Les alt om Havila-her

Les også: Siem går inn i Farstad Shipping


Fikk ikke støtte for kriseplan - legger mer penger på bordet

Obligasjonseierne ville ikke gi grønt lys for forslaget fra ledelsen i Herøy-rederiet. Det tvinger Per Sævik til å legge mer penger på bordet.

 

Analysesjef om Havila

Tror obligasjonseierne vil ta til fornuft

Analysesjef Karl Johan Molnes advarer obligasjonseierne å tøye bankenes tålmodighet for langt. Det er tross alt de som har makta i det spiller som nå foregår.

«Utsteders styre har konkludert at restruktureringsforslaget som beskrevet i børsmelding den 9. November 2016 er det eneste mulige alternativ til konkurs. Forslaget til selskapets obligasjonseiere vil effektivt sett være identisk med det som er beskrevet i vedlagte innkalling til obligasjonseiermøter, datert 9. november 2016. Selskapets styre har satt en tidsfrist fram til senest 15:00 CET mandag 28. november 2016 til å sikre nødvendig tilslutning fra alle interessenter», er formuleringen som brukes i børsmeldingen.

Havila viser i børsmeldingen til at denne informasjonen har de mottat i form av et brev fra bankene.

«Det vises til børsmelding 23. november 2016 hvor det er underrettet om at  obligasjonseiere i HAVI08 ikke støttet restruktureringsforslaget slik som dette  er fremlagt i børsmelding datert 9. november 2016 med tilhørende term sheet. Selskapet har mottatt brev (vedlagt) fra de sikrede bankene i fellesskap, og er gjennom denne underrettet om at de sikrede bankene har til hensikt å akselerere sine krav under de respektive låneavtalene, og at formell notis om dette kan påregnes innen kort tid», heter det.