Onsdag ble det klart at 176 av de 1750 norske ansatte søkte sluttpakker før fristen gikk ut. Med andre ord kan det ligge an til få rene oppsigelser som følge av målet om å nedbemanne med 200 ansatte i Norge.

– Nå skal hver søknad vurderes. Det kan for eksempel være noen søkere i bunken som vi svært gjerne ønsker å beholde, sier kommunikasjonsdirektør Anette Bonnevie Wollebæk.

Målet er at pakkene trår i kraft fra 1. mars, men det er også mulig for ansatte å trekke søknaden.

– Vært konstruktive

– De tillitsvalgte har vært konstruktive og kommet med forslag til løsninger – og gitt uttrykk for en forståelse for at vi er i samme båt alle sammen, sa Hagen til Sunnmørsposten dagen før søkertallet ble klart.

For å komme fram til tallet på 200 ansatte, forteller han at de først tok utgangspunkt i at bedriften må spare en viss sum i kostnader, og at det meste skal tas ved effektivisering. Deretter har alle avdelinger tatt utgangspunkt i aktiviteten de forventer for 2017.

– Forretningsområdene selv har kommet med forslag til antall stillingsreduksjoner, sier Hagen og påpeker at dette er drøftet med de tillitsvalgte.

Dagen før fristen gikk ut ga Hagen uttrykk for at de var fornøyd med antall søkere så langt, på bakgrunn av at de ønsket å si opp færrest mulig.

– Revolusjon

Toppsjef Mikael Makinen snakket om det han mener er en pågående revolusjon i virksomheten – med også industrien generelt – da han besøkte Sunnmøre.

Finnen erkjente at de burde kuttet mer i de første rundene, men sa også at de nå håper å slippe flere nedbemanninger de kommende årene.

Internasjonalt har Rolls fått hard medfart etter at konsernet innrømte bestikkelser og korrupsjon, men Makinen sier marinedivisjonen ikke har vært involvert. Foto: Staale Wattø

– Innstilling

Makinen mener den mentale innstillingen hos de ansatte vil være avgjørende for hvordan de takler omstillingen til en ny og mer digital framtid.

– Vi må åpne opp for at de ansatte får tenke nytt. Jeg tror at en tredel av menneskene på en arbeidsplass allerede forstår hva som kreves framover. En tredel vil bli dratt med og oppleve det som mer interessant – og en tredel vil oppleve det som problematisk, sier han.