– Strategien for hva Kongsberg ville med Evotec, ble lagt i skuffen omtrent samme dag kjøpet ble gjort, erkjenner administrerende direktør Steinar Aabelvik.

På det tidspunktet jobbet buskerudværingen i ledelsen i Kongsberg Maritime. Nå har han ledet Ulsteinvik-bedriften i et drøyt år og forteller at de er tilbake til den opprinnelige planen og et tettere samarbeid med morselskapet.

350 mill. minus

En del av forklaringen på hvorfor strategien ikke ble fulgt de første årene, er i at selskapet hadde mer enn nok å gjøre med store seismikkjobber for PSG. Samtidig gikk Kongsberg Maritime så det suste, og ingen tok seg tid til datterselskapet på sunnmørskysten.

Resultatet ble drøyt 350 millioner i minus på fem år.

Nå forteller Aabelvik at de leverer «noen millioner i pluss» for 2016. Samtidig er de nede på det han kaller en fornuftig omsetning – rundt 175 millioner – etter at de i årene 2013 til 2014 omsatte for mer enn 340 mill.

Halvparten måtte gå

Selskapet fikk i likhet med resten av bransjen, oljenedturen rett i fleisen. Det førte til omfattende oppsigelser, og i dag har Kongsberg Evotec rundt 50 ansatte. I toppårene var de drøyt 100 medarbeidere. Noen er nå ute i permitteringer, men Aabelvik håper de snart er tilbake.

– Målet er at alle er tilbake i jobb før sommeren, sier han.

Samtidig legger han ikke skjul på at bedriften må jobbe knallhardt for å sikre nok jobber i et fortsatt tøft marked.

Fascinert av klynga

Seismikk var hovedgeskjeften også i fjor, men vil i år utgjøre bare 20–30 prosent av inntektene.

Gangbruer til vindmølleskip, fiskeri, havforskning og nye generasjoner med såkalte LARS-systemer (Launch and Recovery System) for fjernstyrte og selvstyrende undervannsfarkoster er utpekt som framtidas inntektskilder.

Samtidig er de med på prestisjeprosjektet Ocean Farming til Salmar med å bygge verdens største oppdrettsmerd til havs.

Østlendingen sier det har vært fascinerende å komme til den maritime klynga i nordvest:

– Noe av det jeg synes er gøy med å være her, er at det er en positiv grunnholdning både til endringer og det å utnytte mulighetene.