Kommer Norges beste design fra Nordvestlandet?

Sunnmøre godt representert i designkåring

Det er mange bidrag fra Nordvestlandet i kåringen av Norges beste design. Har du en lokal favoritt, eller går din stemme til noen andre?

Kandidater Fra venste: Jets Vacuum sitt toalett Jets Pearl, barnevogna Xplory fra Stokke og skipsbaugen X-Bow fra Ulstein Group. 

(Bilde 1) NORSK FORM: – Vi ønsker å sette fokus på norske formgivere fra etterkrigstida, sier daglig leder Knut Forsberg (til venstre) og designekspert Tor Henrik Fjelldal, hos Blomqvist kunsthandel. Her med en Ekornes Stressless i front, formgitt i 1971 av fabrikkens designteam. Stolen er anslått å gå for rundt 14.000 kroner. (FOTO: Fredrik Varfjell/NTB scanpix) 

Næringsliv

Fortell hvem som er din favoritt i kommentarfeltet - og stem via lenke under

Aftenposten vil i løpet av de neste ukene kåre det beste fra norsk design de siste 100 årene. Resultatet vil bli omtalt i et spesialnummer i A-magasinet i mars, og avisa har laget en presentasjon av kandidatene.

I anledning kåringen, har en fagjury plukket ut det de mener er Norges beste design de siste 100 årene.

Leserne inviteres til å stemme fram det de mener er de 30 beste arbeidene fra norske designere. Vinneren avsløres 2. mars under et arrangement i Oslo ved Design og arkitektur Norge, DOGA.

(saken fortsetter under)

Skipsdesigner Sjefdesigner Øyvind Gjerde Kamsvåg ved Ulstein-gruppen da han presenterte hekkdesignen X-Stern. Kamsvåg er også opphavsmannen til X-Bow-en. Arkivbilde  Foto: Johan Behrentz

 

Industridesign

På den foreløpige topp 30-lista vil folk fra Nordvestlandet dra kjensel på en rekke bidrag fra distriktet.

Her finner vi blant annet flere kandidater i industridesign fra ytre Søre Sunnmøre. X-Bow-baugen fra Ulstein Design & Solution er ingen overraskelse.

Men her er også vakuumtoalettet Jets Pearl fra Hareid-bedrifta Jets Vacuum. Designet av toalettet som bruker 90 prosent mindre vann, enn tradisjonelle varianter, er utført av EGGS Design/Minoko Design. 

Møbel-klassikere

Møbeldesign er naturlig nok en kategori hvor Sunnmøre er godt representert. Stressless-stolen fra Ekornes – som er blant verdens mest kjente norske merkenavn – er selvsagt på lista.

Stokke har flere kandidater på Den nyeste er barnevognen Xplory, men her er også Tripp Trapp-stolen designet av Petter Opsvik. Etter barnestolen ble lansert i 1972, er solgt til i nær 10 millioner utgaver over hele verden.

(saken fortsetter under)

Ettertraktet En Ekornes Stressless i front før den skulle under auksjonshammeren hos Blomqvist kunsthandel.   Foto: Fredrik Varfjell/NTB ScanpixTripp Trapp blant toppene

Tripp Trapp stolen fra Stokke AS og designer Peter Opsvik er en av de viktigste oppfinnelser for barn de siste 100 år.

 

Designheder til Jets og Stokke

Jets Vacuum i Hareid har utviklet et innovativt skipstoalett, mens Stokke fra Ålesund har fått en ny global barnevognsuksess. Onsdag ble de hedret med Merket for god design.

Hans Brattruds designklassiker Scandia Jr. som ble lansert av Hove møbler fra 1960-tallet, er også på lista. Stolen er relansert på 2000-tallet av møbelprodusenten Fjordfiesta.

Ikke minst er Sven Ivar Dysthes stablestol Laminette på lista. Den ble opprinnelig designet for Møre Lenestolfabrikk i 1967.

Vi finner også skrivebordslampen Luxo L-1 designet av Jac. Jacobsen på topp 30-lista. Den blir i dag produsert av Glamox.

Her kan du avgi din stemme (lenke til Aftenposten)