Fortell hvem som er din favoritt i kommentarfeltet - og stem via lenke under

Aftenposten vil i løpet av de neste ukene kåre det beste fra norsk design de siste 100 årene. Resultatet vil bli omtalt i et spesialnummer i A-magasinet i mars, og avisa har laget en presentasjon av kandidatene.

I anledning kåringen, har en fagjury plukket ut det de mener er Norges beste design de siste 100 årene.

Leserne inviteres til å stemme fram det de mener er de 30 beste arbeidene fra norske designere. Vinneren avsløres 2. mars under et arrangement i Oslo ved Design og arkitektur Norge, DOGA.

(saken fortsetter under)

Industridesign

På den foreløpige topp 30-lista vil folk fra Nordvestlandet dra kjensel på en rekke bidrag fra distriktet.

Her finner vi blant annet flere kandidater i industridesign fra ytre Søre Sunnmøre. X-Bow-baugen fra Ulstein Design & Solution er ingen overraskelse.

Men her er også vakuumtoalettet Jets Pearl fra Hareid-bedrifta Jets Vacuum. Designet av toalettet som bruker 90 prosent mindre vann, enn tradisjonelle varianter, er utført av EGGS Design/Minoko Design.

Møbel-klassikere

Møbeldesign er naturlig nok en kategori hvor Sunnmøre er godt representert. Stressless-stolen fra Ekornes – som er blant verdens mest kjente norske merkenavn – er selvsagt på lista.

Stokke har flere kandidater på Den nyeste er barnevognen Xplory, men her er også Tripp Trapp-stolen designet av Petter Opsvik. Etter barnestolen ble lansert i 1972, er solgt til i nær 10 millioner utgaver over hele verden.

(saken fortsetter under)

Ikke minst er Sven Ivar Dysthes stablestol Laminette på lista. Den ble opprinnelig designet for Møre Lenestolfabrikk i 1967.

Vi finner også skrivebordslampen Luxo L-1 designet av Jac. Jacobsen på topp 30-lista. Den blir i dag produsert av Glamox.

Her kan du avgi din stemme (lenke til Aftenposten)

(Bilde 1) NORSK FORM: – Vi ønsker å sette fokus på norske formgivere fra etterkrigstida, sier daglig leder Knut Forsberg (til venstre) og designekspert Tor Henrik Fjelldal, hos Blomqvist kunsthandel. Her med en Ekornes Stressless i front, formgitt i 1971 av fabrikkens designteam. Stolen er anslått å gå for rundt 14.000 kroner. (FOTO: Fredrik Varfjell/NTB scanpix)