Grimstad krever en avklaring fra Mæland om Giek-sjef Wenche Nistad rolle i refinansieringen av offshore supply rederiene.

Det samme var temaet i et til nå ukjent møte mellom Mæland og Herøy-reder Stig Remøy i desember i fjor.

Bekrefter Næringsminister Monica Mæland bekrefter møtet med Stig Remøy.

Det er Mæland sjøl som nå bekrefter møtet.

– Jeg har hatt møter både med Remøy og med Giek. Jeg kan ikke gå inn i enkeltsaker, men om det er mulig ønsker vi fortsatt et lokalt eierskap til denne flåten. Går ikke det, er et fortsatt nasjonalt eierskap viktig for oss, sier Mæland til Sunnmørsposten.

Bakgrunn: Hevder Giek advarte mot å satse i Olympic

Remøy: Konstruktivt møte med næringsministeren

Hun understreker at Giek er en frittstående institusjon med eget styre som skal ta selvstendige beslutninger.

– Jeg har kontakt både med lokale miljøer og med Giek. Det er Gieks rolle å gjøre de vurderinger som de mener er best i samarbeid med de andre aktørene i denne prosessen, sier Mæland.

– Jeg hadde et godt og konstruktivt møte med næringsministeren, og jeg er glad for at Regjeringen i sin nye havstrategi har sagt at de skal foreta en evaluering av Giek, sier Stig Remøy.

Etter Aker overtok Farstad

Debatten rundt Gieks rolle blusset for alvor opp etter at Farstad Shipping ble overtatt av Aker. En gruppering rundt Stig Remøys bror, Åge Remøy, la da på bordet det samme beløpet som Aker.

Sparebank 1 og Sparebanken Møre gikk inn for denne løsningen, mens Giek og storbankene ville selge til Aker.

Provosert Frps Oskar Grimstad er provosert over måten Giek går fram og ber nå om redegjørelse fra næringsministeren.

Oskar Grimstad sitter i Stortingets næringskomité. Han er meget kritisk til rollen Giek-sjef Wenche Nistad har tatt i refinansieringen av gjeldstyngede offshore rederi.

– Jeg er de siste dagene blitt kontaktet av en rekke redere på Sunnmøre som er opprørt over måten Giek-direktør Wenche Nistad har gått fram. Vi i næringskomiteen har ukentlige møter med statsråden, og jeg har varslet at jeg ønsker å høre statsrådens syn på måten Giek opptrer på, sier Grimstad.

Ber Nistad komme på banen

Han viser til at lokale redere og investorer som har ønsket å gå inn med penger i Stig Remøys Olympic Shipping, er blitt direkte kontaktet av Nistad som skal ha kommet med klare advarsler mot å gjøre det.

– Det maritime clusteret i vårt området kan bli torpedert om Nistad får gå fram på denne måten, hevder Grimstad.

Han ber nå Wenche Nistad sjøl komme på banen og avklare hva hun mener om et framtidig lokalt eierskap innen offshore supply.

– Nistad må nå sjøl på banen og bekrefte eller avkrefte om hun ønsker fortsatt lokalt eierskap i denne næringen, sier Grimstad.

Gieks kommunikasjonssjef: «Giek er til for alle»

Giek skal sikre statens penger og minimere tap

Giek har ansvar for å sikre statens interesser og minimere tapene, sier styreleder i Giek, Karin Bing Orgland.

Kritikk Måten adm. dir i Giek Wenche Nistad går fram på i refinansiering av offshore supply vekker nå skarpe reaksjoner.

– Fra styrets side kjenner vi oss ikke igjen i det bildet som tegnes av Giek i Sunnmørsposten, påpeker styrelederen. Hun mener de hele tiden har vært opptatt av å finne gode løsninger.

– Både ledelsen og styret er opptatt av å finne gode, langsiktige og bærekraftige løsninger for en industri som er under restrukturering. Dette er krevende både for eiere og långivere og innebærer dessverre betydelige tap for alle aktører.

– Giek har ansvar for å sikre statens interesser og minimere tapene, påpeker Orgland.

– Denne jobben tar vi på største alvor, og søker samtidig å finne løsninger som i best mulig grad ivaretar arbeidsplasser og kompetanse, understreker hun og viser til at Gieks håndtering av restruktureringer skjer i tett dialog med styret.

Prioriterer Møre og Romsdal

– Ledelsen og Wenche Nistad arbeider aktivt sammen med eiere, banker og andre kreditorer for å finne gode løsninger på de mange restruktureringer som pågår. Styret mener at vi gjennomgående bidrar til profesjonelle og balanserte løsninger, sier styrelederen i Giek.

Løsninger Styreleder i Giek, Karin Bing Orgland, sier Giek er opptatt av å finne gode løsninger.

– Styret og administrasjonen har stor sympati med regionen og selskapene som opplever problemer og arbeidsplasser som forsvinner som følge av oljekrisen.

– Giek er opptatt av å bidra med konkurransedyktige vilkår for nye eksportkontrakter. Møre og Romsdal er et av de områdene som i stort omfang har benyttet Gieks ordninger. Vi har gjort undersøkelser i samarbeid med Menon som viser at ringvirkningene av våre garantier har sikret 1640 arbeidsplasser bare i 2016. Å påstå at vi ikke prioriterer regionen, mener vi er helt feil.