– Etter det vi har hørt på dette møtet, og det vi har fått av innspill fra flere aktører i næringslivet i vårt distrikt, vil jeg be om et møte med næringsministeren for å høre hvilken rolle statsråden mener Giek skal ha i restruktureringsprosesser som dette, sier Nesvik.

Giek skal møte næringskomiteen torsdag. Tirsdag stilte Herøy-reder Stig Remøy sammen med tidligere konserndirektør i Rolls-Royce og nå styreleder i flere av Remøys selskaper, Anders Almestad, på Nesvik kontor på Stortinget for å legge fram sine erfaringer med det statlige garantifondet.

Verken Remøy eller Almestad ville si stort etter møtet.

– Det har vært et bra møte, var alt en smilende Remøy hadde å melde.

Tøffere enn bankene

På møtet deltok også Oskar Grimstad og Høyres Helge Orten.

– Jeg mener vi må kunne stille spørsmål ved hvordan et finansielt instrument som Giek er, opptrer i forhold til den restruktureringen offshore supply næringen er inne i. Vi hører historier om at Giek framstår med tøffere krav en de kommersielle bankene. Jeg nekter å tro at det er slik Giek skal fungere, sier Nesvik.

Han er også sterkt kritisk til Gieks initiativ til å slå sammen sunnmørsrederiene til et nytt stort rederi.

– Hadde disse rederiene blitt slått sammen, hadde vi risikert at en investor i et jafs kunne tatt alle offshorerederiene på Sunnmøre. Det hadde betydd slutten for den maritime klyngen. Derfor reagerer jeg på at Giek kunne ta et slikt initiativ, sier Nesvik.

Les også: Herøy-ordføreren fisket møte med Mæland

Må evalueres

Høyres Helge Orten mener det er grunn til å gjennomføre en grundig evaluering av det statlige garantiinstituttet.

– Regjeringen varslet i Havmeldingen at en slik gjennomgang skulle foretas. Jeg støtte fullt ut at en slik evaluering, sier Orten.

Se også tilsvar fra Wenche Nistad i Giek: «Å klandre GIEK for utfallet er helt urimelig»

Kritisk: Frps Harald Tom Nesvik, vil ha et møte med næringsministeren for å diskutere Giek. Foto: Vetle Birkevold Farstad
Møte: Næringsminister Monica Mæland, har allerede hatt møt med Stig Remøy. Nå venter nytt møte med Nesvik. 11.08.2015 Foto: Knut Arne Aarset Foto: Knut Arne Aarset