Det skriver bobestyrer og advokat Thore Heggen i et notat til Søre Sunnmøre tingrett.

Notatet bygger på en gjennomgang som borevisoren har foretatt av regnskapene til Emerald Fisheries, som var Remøys krillselskap.

– I løpet av 2015 ble selskapet involvert i en patentstrid med Aker BioMarine ASA, noe som medførte at flere av selskapets kunder falt bort og omsetningen ble redusert til i overkant av en tredjedel av omsetningen året før, påpekes det i rapporten.

Stig Remøy har tidligere selv hevdet at søksmålene fra Kjell Inge Røkkes krillselskap var årsaken til at Emerald Fisheries endte i konkurs.

Knekt av søksmål

Nå fra han støtte fra bobestyreren.

– I januar 2016 ble selskapet saksøkt av Aker BioMarine ASA som følge av påstand om brudd på patentrettigheter og man forventet at striden først ville avklares i 2018.

På bakgrunn av dette ble det antatt at skipet Juvel i liten grad ville kunne benyttes i innbringende virksomhet de kommende år, og det ble bokført en nedskriving av skipet med 234,7 millioner kroner, påpeker Heggen i notatet til tingretten.

Påstandene blir kontant avvist fra Aker BioMarine.

Daglig leder Matts Johansen, sier Stig Remøy selskap har forsøkt å utnytte og kopiere det som de har skapt.

– Aker BioMarine må bruke sine patenter til å beskytte sin posisjon mot selskaper som utelukkende kopierer og urettmessig søker å utnytte det andre har skapt, skriver Johansen i en mail til Sunnmørsposten.

KOPIERER Daglig leder i Aker BioMarine, Matts Johansen, hevder Remøys krillselskaper har kopiert deres patenter.

Vil ikke kommentere

Han avviser helt at de er årsaken til konkursen.

– Dette står i sterk kontrast til uttalelser fra selskapet selv og hovedaksjonær Olympic Holding AS om at krillfangst historisk stort sett har blitt solgt til interne selskaper og endt på lager uten å bli solgt til eksterne kunder, sier Johansen.

Konkurs: Emerald Fisheries AS, Rimfrost AS og Olympic Holding AS, som ble gjort om til MJ Eiendom er berørt i krillkonkursen til Stig Remøy.

Stig Remøy selv vil ikke kommentere det som kommer fram i rapporten til tingretten.

– Er kjent med rapporten, men ønsker ikke gi noen kommentarer på dette nå, skriver Remøy i en sms.

Langvarig konflikt

Konkursen til Remøys krill- selskap er et foreløpig punktum for en langvarig strid mellom Herøy-rederen og Aker sin satsing på krillfisket i Sørishavet.

Fiskeridepartementet delte ut fire konsesjoner på krillfiske i dette området.

Røkke-selskapet Aker BioMarine sitter med to av konsesjonene, mens Remøy sitter med de to andre.

Spørsmålet nå er hva som skjer med konsesjonene etter at Remøys båt Juvel ligger som en del av konkursboet.

Juvel er lagt ut for salg. Spørsmålet er hvem som kjøper den og får konsesjonen med på kjøpet.

Konkurs: Emerald Fisheries AS, Rimfrost AS og Olympic Holding AS, som ble gjort om til MJ Eiendom er berørt i krillkonkursen til Stig Remøy. Foto: June R. Johansen