Norske redere vant kontrakter for milliarder innen havvind

Norske redere vant havvind-kontrakter for minst fire milliarder kroner i 2016. En analytiker tror markedet kommer til å vokse videre i årene framover.

Vindmølleskip Ulstein-gruppen er blant dem som har levert skip som skal brukes i vindkraftprosjekter offshore. Dette fartøyet er levert til tyske Bernhard Schulte.  Foto: Staale Wattø

Næringsliv

Nyskapande vindemølleskip på testtur

Med x-baug både bak og framme skal det Ulstein-bygde skipet vere hotell og buss på ein av dei største vindmølleparkane i Europa.

En gjennomgang blant norske redere viser at de til sammen vant kontrakter for minst fire milliarder kroner i fjor, skriver Sysla. Tallene er basert på rederienes egne opplysninger, og for selskapene gjelder tallet de faktiske inntektene fra vindkraft i 2016.

Flere offshorerederier har funnet mye arbeid innen havvind, deriblant Eidesvik Offshore og Siem Offshore gjennom et datterselskap. Og markedet kommer til å vokse i årene framover, tror vindanalytiker Steen Broust Nielsen i Make Consult.

– Det forventes å vokse med gjennomsnittlig ti prosent årlig de neste ti årene, sier Nielsen, som tror de kommende årene blir avgjørende for veien videre.

– Det handler om utfordringen ved å gjøre havvind enda billigere. De siste årene har denne utviklingen gått fortere enn noen trodde. Havvind konkurrer nå på pris med den dyreste landvinden i Europa, sier Nielsen.


Dette er det neste steget for offshorevind

Ulstein med nytt jack-up-fartøy

«Soul» er namnet på det nye fartøydesignet frå Ulstein og nederlandske SeaOwls.

 

Nye kontrakter til Uptime i Ålesund

Gangveger til 50 mill. kroner

Ålesundsfirmaet Uptime International har inngått to nye kontrakter til rundt 50 millioner kroner.