Norske redere vant kontrakter for milliarder innen havvind

Norske redere vant havvind-kontrakter for minst fire milliarder kroner i 2016. En analytiker tror markedet kommer til å vokse videre i årene framover.

Vindmølleskip Ulstein-gruppen er blant dem som har levert skip som skal brukes i vindkraftprosjekter offshore. Dette fartøyet er levert til tyske Bernhard Schulte.  Foto: Staale Wattø

Næringsliv

Nyskapande vindemølleskip på testtur

Med x-baug både bak og framme skal det Ulstein-bygde skipet vere hotell og buss på ein av dei største vindmølleparkane i Europa.

En gjennomgang blant norske redere viser at de til sammen vant kontrakter for minst fire milliarder kroner i fjor, skriver Sysla. Tallene er basert på rederienes egne opplysninger, og for selskapene gjelder tallet de faktiske inntektene fra vindkraft i 2016.

Flere offshorerederier har funnet mye arbeid innen havvind, deriblant Eidesvik Offshore og Siem Offshore gjennom et datterselskap. Og markedet kommer til å vokse i årene framover, tror vindanalytiker Steen Broust Nielsen i Make Consult.

– Det forventes å vokse med gjennomsnittlig ti prosent årlig de neste ti årene, sier Nielsen, som tror de kommende årene blir avgjørende for veien videre.

– Det handler om utfordringen ved å gjøre havvind enda billigere. De siste årene har denne utviklingen gått fortere enn noen trodde. Havvind konkurrer nå på pris med den dyreste landvinden i Europa, sier Nielsen.


Dette er det neste steget for offshorevind

Ulstein med nytt jack-up-fartøy

«Soul» er namnet på det nye fartøydesignet frå Ulstein og nederlandske SeaOwls.

 

Nye kontrakter til Uptime i Ålesund

Gangveger til 50 mill. kroner

Ålesundsfirmaet Uptime International har inngått to nye kontrakter til rundt 50 millioner kroner.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Næringsliv