Flere KrF-representanter, blant dem Rigmor Andersen Eide fra Ålesund, ber Regjeringen sette ned et utvalg for å granske konkurransen på norsk sokkel. Bakgrunnen er Statoil sin dominerende rolle, og et ønske om å undersøke hvordan dette slår ut for leverandører - som blant annet offshorerederier.

– For de som kjenner dette på kroppen er dette en viktig sak, påpeker Eide til Sunnmørsposten.

KrF-politikeren sier hun forventer at forslaget får støtte fra flere partier, og viser blant annet til synspunktene som kom fram under en debatt om saken i Stortinget i fjor høst. Også Frp-er Oskar Grimstad har tatt til orde for at regjeringen bør undersøke saken nærmere.

(saken fortsetter under bildet)

Påstander om maktmisbruk

Rollen til det statskontrollerte oljeselskapet har vært et diskusjonstema helt siden sammenslåingen med Norsk Hydro i 2007. Debatten har skutt fart etter oljenedturen, og i fjor ble det framsatt påstander om at selskapet presset underleverandører på utspekulert vis og misbrukte markedsposisjonen sin.

Maritimt Forum Nordvest er blant dem som har vært kritisk til hvordan oljegiganten opptrer, og har ment situasjonen kan få alvorlige konsekvenser for den maritime klynga.

Informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil har tidligere avvist at selskapet bryter sine forpliktelser, og at de forsøker å ha en god og åpen dialog med leverandørene.

Les også:

– Kan få alvorlige konsekvenser for den maritime klynga

Unio mener Statoil-press gir sosial dumping

Leserinnlegg: Statoil må ta samfunnsansvar

Til Stortinget før sommeren

Det er Eides partikollega i KrF, Line Henriette Hjemdal i næringskomiteen, som har tatt initiativ til forslaget, som nå er til behandling i komiteen. Det er ventet at saken kommer opp i Stortinget i forkant av sommerferien.

Ordlyden i det såkalte dokument 8-forslaget er slik: «Stortinget ber regjeringen nedsette et offentlig utvalg som skal foreta en gjennomgang av konkurransesituasjonen på norsk sokkel, særlig knyttet til at norsk sokkel er dominert av én aktør på operatørsiden, og hvordan dette slår ut for norsk leverandørindustri.».

Les begrunnelsen for forslaget på Stortinget sine hjemmesider (ekstern lenke)