Solstad Farstad-fusjonen fullført

Farstad Shipping er historie - har blitt del av Solstad Farstad ASA.

Tungvektere Solstad Farstad-rederiet innebærer et samarbeid mellom John Fredriksen og Kjell Inge Røkke (innfelt). Familierederiet Sverre Andreas Farstad har vært styreleder for, blir nå del av Norges største supplyrederi.  

Næringsliv

Oppdatering: I ei børsmelding ved 19-tida, onsdag heter det at fusjonen er gjennomført. I meldinga framgår det for øvrig at Farstads eierandel i det nye selskapet er 1,5 prosent. 

Fusjonen mellom Farstad Shipping, Solstad Offshore og Deep Sea Supply blir gjennomført i løpet av onsdagen.

Det går fram av børsmeldinger fra selskapene tidlig onsdag.

Onsdag blir den siste dagen Farstad-aksjen omsettes på Oslo børs og fusjonen trer formelt i kraft etter at børsen stenger. Torsdag kommer aksjen for det nye selskapet Solstad Farstad ASA i handel.

Les børsmeldingen fra Farstad her (ekstern lenke)

Eldst og størst på Sunnmøre - les historien om Farstad

Røkke: – Dette er en investering for de risikovillige (for abonnenter)

«Andy» Farstad om fusjonen: – Det viktigste er at folkene blir tatt vare på (for abonnenter)

Mye uklart

Ålesund-rederiet blir del av Norges desidert største og samtidig blant de største i verden. Rederiet får en flåte på 154 skip, over dobbelt så mange som rederiet DOF, som til nå har vært Norges største.

Konsernsjef i rederiet blir Lars Peder Solstad og hovedkontoret skal ligge i Skudeneshavn. Hvem som ellers skal sitte i ledelsen, og konsekvenser for arbeidsplassene ved de ulike avdelingene, er ikke gjort kjent så langt.

Den endelige gjennomføringen av fusjonsplanene har tatt et par uker lengre enn forventet, men Farstad-direktør Karl-Johan Bakken sier til smp.no at utsettelsen har å gjøre med avklaringer av formaliteter.

– Meldingen som ble sendt ut i dag bekrefter tidsplanen for det formelle løpet, slik det ble orientert om i vinter. Det er først og fremst en orientering om logistikk og tidspunkter knyttet til handel av aksjer, sier Bakken.

Han kan ikke si noe i dag om hva slags rolle han selv vil få. Videre informasjon om det fusjonerte rederiet vil bli opplyst via børsmeldinger - trolig i løpet av kort tid.

Røkke og Fredriksen

Kjemperederiet innebærer et samarbeid mellom to av Norges rikeste og mest innflytelsesrike forretningsmenn - Kjell Inge Røkke og John Fredriksen. De to kontrollerer henholdsvis Solstad og Deep Sea Supply via selskapene Aker og Hemen.

Mange var overrasket da det i vinter ble kjent at de to hadde funnet tonen og ville gå sammen om Solstad Farstad.

Det skjedde etter at en annen av landets største investorer - Kristian Siem - måtte kaste inn håndkleet i sitt forsøk på å få kontroll over Farstad.

(saka fortsetter under bildet)

Siste generalforsamling Sverre Andreas Farstad under den siste generalforsamlingen i Farstad Shipping tidligere i år.   Foto: Marius Rosbach

Grønt lys for gigantfusjonen

Konkurransetilsynet ser ingen grunn til å stanse sammenslåing av tre offshorerederier.

 

Farstad Shipping vedtok fusjon – offshorerederiet er historie

I løpet av drøyt ti minutter ble fusjonen som gjør Farstad Shipping til en del av Solstad Farstad, vedtatt under en ekstraordinær generalforsamling.


I likhet med de fleste andre rederiene som driver i oljeservicebransjen, har Ålesund-rederiet fått store økonomiske problemer de siste årene.

På grunn av høg gjeld og en oljepris som stupte var Farstad på randen av konkurs, og ble tvunget til å finne en kriseløsning sammen med banker og investorer.

Solstad og Aker sikret seg i fjor kontroll med et annet rederi på Sunnmøre - Rem Offshore - som nå er et datterselskap i Rogaland-rederiet.