Det sier professor i økonomisk historie, Ola H. Grytten (NHH).

Under fiskerikonferansen Havblikk i Midsund torsdag, snakket Grytten om bærekraftig eierskap i bransjen, og drøftet hva som vil skje framover.

– Jeg er ganske sikker på at sunnmørske eierskap blir utvannet i framtida. Man kommer til å miste en del hovedkontor. Det blir sentralisering, større enheter og mindre lokal tilknytning, sier Grytten til Sunnmørsposten.

Professoren mener likevel at bransjen har vært god på omstilling, både i Romsdal og på Sunnmøre. Derfor har eierskapet blitt beholdt, også.

– Men vi har sett en utvikling de siste årene, der man er i ferd med å miste grepet, sier han.

Ifølge Grytten har ikke Ålesund mistet statusen som fiskerihovedstad enda, men byen har mistet en stor del av flåten, og kan miste langt mer, påpeker han.

– Dette gjelder både fisk og offshore. Ålesund er i problemer, absolutt, sier professoren.

Professor Ola Grytten om framtida til fiskerinæringa: – Fiske er i ferd med å bli finans

Ikke bare negativt

Tiden med mange små og mellomstore eiere er forbi. I Danmark er det ca. fem store, og veldig mye er på utenlandske eiere. Produktiviteten er stor, og det samme er fortjenesten.

– Båndene til den lokale interessen er nesten brutt, men du har fått en veldig produktiv og effektiv næring.

Men eierne er ikke på plass for å sikre identitet og lokale arbeidsplasser.

– Det nederlandske pensjonsfondet er ikke eiere for å tenke langsiktig på fiskeri. De eier fordi de venter avkastning, sier Grytten. Han mener det er et politisk valg å finne ut hva man vil med næringen.

– En kan finne positive argumenter for begge typer eierstruktur, men faren er at det blir få, og store eiere, som setter markedskreftene ut av spill ved å kontrollere alt.

Grytten mener politikerne nå må ta tydelige valg og grep.

Grytten mener diskusjonen som blir reist på Havblikk-konferansen har konsekvenser for arbeidsplasser, skatteinngang, lønnsomhet og kystkulturen på Sunnmøre, i Romsdal og på deler av Nordmøre.

– Politikerne må være klar over hva de prioriterer. Det er mitt poeng, sier han, og legger til at det kan være fornuftig å se på konsesjonslovgivning og deltakerlov.

Interessant konferanse

Fiskerikonferansen Havblikk pågår 6. og 7. juli i Midsund, og målet er å skape engasjement rundt framtidas næring.

SOSIALT Tommy Torvanger, adm.dir., Nergård AS, og Midsund-ordfører Odd Helge Gangstad tok en prat under Havblikk 2017.

Bærekraftige ressurser, eierskap, kapital og markedstilgang er viktige stikkord under konferansen. Om lag 100 personer, deriblant fra Island, har tatt turen til øykommunen. Torsdag holdt Tommy Torvanger (adm.dir. i Nergård AS) et innlegg om norsk fiskeri sin vekstkraft, mens Trond Bjørndal og Nils Arne Ekerhovd fra Senter for Næringslivsforskning (SNF) snakket om verdiskapning i klippfiskproduksjon. Gunnar Kvalsund i Midsund Næringsforum avsluttet med et foredrag om hvordan staten forvalter ressursene i distriktet.

Fredag pågår konferansen fra 09 til 14.30.