Vard med fullt kjør i Romania – slappere i Norge

Underskuddet vokste for Vard-konsernet i 2. kvartal.

Konsernsjef Roy Reite i Vard.  

Næringsliv

Vard melder om stort arbeidspress på verftene i Romania så langt i år, mens de norske verftene generelt har lav aktivitet.

Konsernet opplyser at de er i ferd med å gjennomføre en utfordrende plan for å skaffe nok arbeidskraft ved de to Romania-verftene både av egne ansatte og underleverandører. Her er konsernet blant annet i gang med egne cruiseprosjekt, samtidig som det lages større seksjoner for hovedaksjonær Fincantieri.

Les også: Milliardkontrakt gikk i vasken for Vard

I Norge forbereder verftene i Søviknes og Langnes seg på sine første cruisejobber, mens Brattvåg skal utstyre et nytt forskningsskip og et krillskip. På Aukra er i de i gang med sin første kontrakt på en brønnbåt, mens Brevik-verftet i Telemark jobber med gassprosjekt.

Aktiviteten i Vietnam blir omtalt som stabil, mens det er blitt mindre å gjøre i Brasil.

Underskuddet vokser

Verftskonsernet holdt inntektene oppe sammenlignet med i fjor - med en omsetning på drøyt 2,1 milliarder kroner. Men resultatet før skatt endte på minus 70 millioner.

Både inntekter og resultat er noe svakere enn i samme kvartal i fjor, ifølge meldingen til Singapore-børsen tirsdag. Driftsresultatet før avskrivninger, skatt og kostnader for restrukturering økte, og endte på 60 millioner.

For første halvår i år er underskudd før skatt oppe i 93 millioner kroner fra samlede inntekter på 3,9 milliarder. På samme tid i fjor var underskuddet på 19 millioner fra en omsetning på om lag 4,2 milliarder.

44 skip i ordreboka

Vard sikret seg nye order til en verdi av nær 1,6 milliarder kroner, blant dem Kjell Inge Røkkes nye forskningsskip og et nytt krillskip som begge skal utstyres ved Brattvåg-verftet. Til sammen har Vard nå 44 skip i ordreboka og 37 av disse er eget design.

En cruisekontrakt på et skip til en verdi av rundt en milliard kroner gikk imidlertid i vasken.

Vard-gruppen eier verftene i Tomrefjord, Brattvåg og Søvik på Nordvestlandet i tiillegg til verft i Romania, Vietnam og Brasil.  Verftsgruppen eies av italienske Fincantieri.


Vard-lærlingar døypte eigen båt

To lærlingar var gudmødre då Vard Brattvåg døypte sin siste farkost.

Vard-tråler et bevis på omstilling ved verfta

Tråleren «Newfoundland Victor» er et godt bevis på hvordan verfta har omstilt seg, mener Eksportkreditt Norge.