Skipsbygging drar opp

Overraskende fall i industriproduksjonen

Norsk industriproduksjon falt for andre måned på rad i juni og har nullvekst de siste tolv månedene.

Banner på Nor-Shipping-messa forteller om prisen Ulstein verft fikk for hybridferja de bygger for Color Line. «Naboen» Kleven fikk prisen Årets Skip for NKT Victoria.  Foto: Marius Rosbach

Næringsliv

Industriproduksjonen falt med 0,6 prosent i juni, etter et fall måneden før på 0,3 prosent. I andre kvartal i år var det en vekst i industriproduksjonen på 0,7 prosent, mens tolvmånedersutviklingen er nøytral, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Byrået har sett «en viss økning i aktiviteten» siden september i fjor.

I andre kvartal er det først og fremst skipsbygging, bygging av oljeplattformer og produksjonen til leverandørindustrien som bidrar mest til veksten. Oljeproduksjonen er blant faktorene som trekker i motsatt retning.

Den negative utviklingen i juni kommer overraskende på sjeføkonom Jørgen Gudmundson i Sparebanken Vest og analytiker Marit Øwre-Johnsen i DNB Markets. Gudmundson hadde på forhånd ventet vekst fordi «flere tillitsindikatorer viser positive tendenser», som han skriver i sin morgenrapport mandag.

– Vi venter positiv vekst i industriproduksjonen som vil trolig vedvare framover, skriver han.

– Vi venter at tallene viser en vekst på 0,4 prosent i juni etter et fall på 0,3 prosent måneden før, skriver Øwre-Johnsen i sin morgenrapport.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets fastslår overfor E24 at utviklingen i mai og juni var «litt svak», men konstaterer at produksjonstrenden svakt positiv.

– Jeg tror fortsatt det verste er bak oss etter oljesmellen, sier han.