Ett av temaene under verftskonferansen i Ålesund tirsdag, var om Asia – og spesielt Kina – sine ambisjoner, utgjorde en trussel eller mulighet for den maritime næringa i Norge.

– Vi må ikke være naive i den forstand at vi åpner opp for mye ved å eksportere teknologi og kunnskap. De er veldig dyktige på teknologikopiering, og da møter vi en enda sterkere konkurrent, sier Rolf Fiskerstrand.

Han sier at en av de største verftseierne i Europa nylig fortalte i en samtale, at om Norge fortsatte å dele teknologi med Kina som i dag – så var det en «ødeleggende politikk»:

– Skjerm teknologien, var hans råd, forteller han.

Botten advarte

Else-May Botten (Ap) advarte i Sunnmørsposten mandag mot konsekvensene av at blant annet Ulstein og Havyard har solgt større designpakker til Kina. Fiskerstrand er forsiktig med å mene for mye om hva hans kolleger bør gjøre.

– Ulstein må få styre sin butikk som de vil. Om de mener det er riktig å gjøre, så må de få lov til det, sier Fiskerstrand.

Botten advarer Ulstein mot kineserne (for abonnenter)

– En analytiker mener kineserne nå gjør det samme med skipsindustrien, som Donald Trump sier de har gjort med bilindustriene – og at denne gang er det Norge som får svi. Hva tenker du om en slik uttalelse?

– Det er et tøft utsagn. Men vi så noen av bildene som Jonathan Holslag viste. Det var norsk teknologi satt i kinesisk system, påpeker Fiskerstrand.

Advarte Jonathan Holslag er professor i internasjonal politikk og spesialrådgiver for EU-kommisjonen. Foto: Marius Rosbach

«Kina-X-Bow»

Nevnte Holslag er professor i internasjonal politikk og viste blant annet et bilde på storskjermen som var hentet fra en strategisk plan for utvikling av kinesisk turisme i arktiske strøk. Skipet som illustrerte planen – og skulle representere kinesisk skipsbygging – var åpenbart en X-Bow-kopi.

Budskapet til professor Holslag var at både myndigheter og næringsliv i vesten burde skaffe seg mer kunnskap om hva Kina egentlig ønsker – og hvilke konsekvenser det kan få.

– Det er opp til hver enkelt, men om skal vi skape industri og arbeidsplasser i Norge, så mener jeg vi må skjerme teknologien og kunnskapen vår, sier Fiskerstrand.

– Fantastisk marked

Næringsminister Monica Mæland var også på verftskonferansen, men deler ikke bekymringen til Fiskerstrand og Botten.

– Nei, det gjør jeg ikke. Vi er en liten åpen eksportrettet økonomi som lever av å selge til resten av verden. Kina er et fantastisk marked for oss med enorme muligheter, sier hun og legger til at hun hadde vanskeligheter med å forstå problemstillingen.

Mer fra verftskonferansen:

Verftene er bekymra for ordrevakuum

Analysesjef tror bunnen er nådd for offshore  (for abonnenter)

2500 ansatte har mistet jobben i leverandørindustrien (for abonnenter)

Mer skepsis var det å spore hos deltakerne i en paneldiskusjon etter Holslags advarende forelesning.

– Vi er naive om vi tror Kina vil følge internasjonale konkurranseregler og bedriftsledere må være våkne. Mange selger teknologi, og det mener jeg man bør tenke gjennom, sa administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, som likevel trodde Norge ville beholde teknologiforspranget.

– Vi kan fortsette å ligge i tet i lang tid framover, men norske myndigheter må bruke sin innkjøpsmakt i større grad. Her svikter både Staten og norske fylkeskommuner, sa Lier-Hansen.

Han mente det var stilt for slappe miljøkrav på hurtigruteanbudet, mens anbudet på kystvaktskipene var håndtert på en god måte.