Det forventer Ronald Spithout, president for Inmarsat Maritime. Han er i Ålesund i forbindelse med åpningen av Inmarsats nye Nord-Europa kontor på Norsk Maritimt Kompetansesenter.

En av to-tre i verden

– Dette er en av to-tre lokasjoner i verden, sier Spithout til Sunnmørsposten.

– Hovedkvarteret er i London, vi er her i Ålesund, vi er i Rotterdam,  i Singapore, i Tokyo, i Hong Kong – så vi er i alle de store havnene.

Finner alt i Ålesund

Vi ser etter steder der vi finner høyt utdannede unge mennesker, teknologi og marine omgivelser og vi finner det alt sammen her i Ålesund.  Dette er første i sitt slag som forenes i en bygning og vi er veldig, veldig stolte over å være her, sier Spithout til Sunnmørsposten.

Han forteller at spørsmålet om Inmarsat og Norsk Kompetansesenter var noe han diskuterte med  NMKs daglige leder Kaj B. Westre for to år siden. Westre forklarte og viste hva dette var. – Jeg ble umiddelbart solgt og er veldig glad for at vi i løpet av to år er kommet inn i disse imponerende omgivelsene.

Spithouts forventninger til lokaliseringen i Ålesund er altså at vi kommer til å se masse spinnoff innen den maritime klynga.

Får teste nye plattformer

– Fra NTNU kommer det mange høyt utdannede, unge mennesker som takler operasjonelle problemer.  Vi gjør dem i stand til å teste sine plattformer. På den måten håper vi det vil komme ny innovasjoner i den maritime industrien som bruker satellitter på en smartere måte.

For det handler alt om hva du vil gjøre med det, hva det vil gjøre for å få ned kostnadene og gjøre industrien grønnere. Sammen med den maritime klynga  er vi i ferd med å oppdage at kommunikasjon er lønnsomt  og bærekraftig. Mine forventninger er at diskusjonene blir dypere og rikere  og der vi absolutt ser at kommunikasjonen vil hjelpe industrien ut.

45.000 skip med bredbåndsutstyr

– Hvor mange skip har Inmarsats utstyr om bord?

– Det kommer an på type  utstyr. Vi har 160.000 skip med vårt sikkerhetsutstyr.  Omkring 45.000 skip har vårt bredbåndsutstyr. Det er fjerde generasjons bredbåndsutstyr. Nyeste generasjon bredbåndsutstyr begynte vi med for et år siden. Det er på rundt 2.500 fartøy i dag.  Men dette tallet vokser veldig raskt, sier Spithout.