Tallene for tredje kvartal 2017 viser at det i alt ble utbetalt nye lån for 97,6 millioner kroner.

– Hovedsaklig på grunn av lavere aktivitet i offshorenæringene, er forklaringen fra adm. dir. Otto Søberg i Eksportkreditt Norge i en pressemelding.

For 12-18 måneder siden

– Det går en viss tid fra det skrives kontrakt til utbetaling. Tallene reflekterer ikke markedet nå. Men gjenspeiler situasjonen 12-18 måneder tilbake i tid, forklarer kommunikasjonssjef Ellen B. Svaheim overfor Smp.no.

Hun opplyser at hittil i år er det inngått kontrakter for 7,5 milliarder kroner.

Eksportkreditt Norge setter krav om at bedrifter må søke om lån før det inngås kontrakt mellom kjøper og selger.

Toppår på 25 mrd. kroner

– Tredje kvartal er altså historisk lavt. Spesielt om du sammenligner med kvartalsvise utbetalinger i toppårene 2013/2014 da vi utbetalte lån på 20-25 milliarder kroner årlig,sier Svaheim.

Eksportkreditt finansierer til selskaper som kjøper varer og tjenester fra bedrifter i Norge for å styrke konkurransekraften til norske selskaper.

Det innebærer at kundene til disse selskapene kan kjøpe på kreditt uten at de må ta på seg risikoen for at de ikke betaler tilbake. Låntaker kan få opp til 85 prosent av eksportkontraktens verdi.

I statsbudsjettet for 2018 foreslår regjeringa en ny låne- og garantiordning for kjøp av skip fra norske verft, når disse skipene skal brukes i Norge. Regjeringa foreslår ei garantiramme på 10 milliarder kroner i 2018.