Rolls-Royce-ansatte kan få nye eiere

Rolls-Royce Marine vurderer å selge virksomheten for styremaskiner. Rundt 100 ansatte, i hovedsak i Brattvåg, blir påvirket.

Rolls-Royce i Brattvåg. Arkivbilde. 

Næringsliv

Rolls-Royce har i dag informert sine ansatte om et mulig salg av virksomheten for styremaskiner i sin helhet. Det melder selskapet i en pressemelding tirsdag formiddag. Selskapet vurderer nå tilbud fra potensielle kjøpere, og et salg er ventet å kunne skje innen første kvartal 2018, skriver selskapet. Med andre ord veldig raskt.

Omtrent 100 ansatte blir påvirket av virksomhetsoverdragelsen. De fleste er ansatt i Brattvåg. Forslaget skal drøftes med de tillitsvalgte før et eventuelt salg.

- Rolls-Royce vil fortsatt levere som avtalt til sine kunder, og styremaskiner vil være en del av systemleveransene til selskapet også i fremtiden. En mulig ny eier av virksomheten vil derfor bli en naturlig samarbeidspartner for Rolls-Royce, heter det i pressemeldingen.

1.600 personer jobber i Rolls-Royce i Møre og Romsdal. I Norge har selskapet 2.300 ansatte. 700 av disse er ansatt i Bergen Engines AS, som hører inn under Power Systems-divisjonen.

- Det er snakk om rundt 60 ansatte i Brattvåg, og rundt 40 ansatte i Hagavik i Os kommune, sier kommunikasjonssjef Anette Bonnevie Wollebæk i Rolls-Royce til Sunnmørsposten. Wollebæk sa først at 90 ansatte i Brattvåg kan bli berørt, dette har hun senere rettet opp.

To tilbud er på bordet

- Hvor raskt kan en overtakelse finne sted?

- Innen utgangen av første kvartal 2018. Slike prosesser tar tid.

- Hva kan du si om de dere har fått tilbud fra?

- Det er to tilbud som ligger på bordet. Det ene er et såkalt "management buyout", det andre er ukjent, sier Wollebæk. Et management buyout betyr i denne sammenhengen at det er ansatte i Rolls-Royce i dag som tilbyr å kjøpe ut og overta virksomheten.

- Vi tror at en riktig potensiell ny eier vil kunne gi denne virksomheten bedre fokus og samtidig bli en god samarbeidspartner for oss fremover. Det vil samtidig kunne gi Rolls-Royce anledning til å rette ressursene inn mot andre områder, sier Wollebæk.

Størrelsen på tilbudene kan ikke Wollebæk kommentere nå. Sunnmørsposten har ikke lykkes i å få kommentarer fra de ansatte i Brattvåg ennå. De ble orientert om saken på allmøte i dag, tirsdag.

Rolls-Royce har totalt rundt 50.000 ansatte i 50 land, fordelt på fem hovedområder: sivil luftfart, militær luftfart, marine, power systems og kjernekraft.