For 50 år siden stor fiskerne med lua i handa – nå har fiskerne store båter, store kvoter og er rike. Nå er det fiskeindustrien på land som nærmest står med lua i handa og spør om de kan få lov til å kjøpe fisken, sa Haagensen til de frammøtte politikerne på Mørebenken.

Sunnmørsposten skreiv for en måned siden at klippfisknæringa, med Haagensen i spissen, ønsker å møte Mørebenken og legge fram budskapet sitt. I møtet torsdag var han ikke redd for å si det han mener.

– Alle politikerne snakker om filet som det viktigste innen fiskeindustri. Men ser vi på verdiskapinga i fiskerinæringa, er det klippfisk, saltfisk og tørrfisk som er de store driverne. Filet utgjør bare en liten andel, understreka Haagensen og la fram dokumentasjon for dette.

Stadig mer råvare rett ut av landet

Statistikk viser også at stadig mer fisk blir sendt ubearbeida rett ut av landet.

– Fiskeindustrien i Norge kapasitet til å produsere dobbelt så mye som i dag. Vi har ikke råd til å miste enda ei næring i regionen vår, sa Haagensen.

Og fiskerne selger stadig mindre av fisken på auksjon. I fjor var andelen 44 prosent. – Hvis dette faller enda mer, faller auksjonssystemet sammen. Og da kommer fiskerne til å rope, sa Haagensen.

Tre utfordringer til politikerne

Haagensen ga tre utfordringer til Mørebenken: Auksjonssystemet må bestå, og politikerne kan påvirke dette. Økt sammenslåing av kvoter må begrenses, og politikerne kan påvirke dette. Og fiskeindustrien må få en mulighet til å by på fisken til markedspris.