Tore Ulstein fra Ulstein-gruppen hadde fått oppgaven med å oppsummere status for den maritime næringen – og hvilke ønsker han hadde med seg til politikerne på Mørebanken.

Han startet med å risse opp hvilke utfordringer næringslivet står overfor etter å ha mistet tusenvis av arbeidsplasser som følge av nedturen i olje. Ulstein påpekte at det tar lang tid å bygge opp nye næringer, og utfordret politikerne til å tenke langsiktig når de skal prioritere i årene framover,

– Det er masse muligheter for Norge, slo Ulstein fast og viste til at det er i ferd med å vokse fram nye marked for skipsbygging - som vindkraft til havs og nye cruiseskip.

(saken fortsetter under bildet)

– Krevende balanse

Men å kapre nye marked krever investeringer – samtidig som bedriftene sliter med dårlig inntjening i tøffe marked. Den kombinasjonen betyr at næringslivet både må kutte kostnader og samtidig ha penger til overs for å satse i nye marked.

– Det er viktig at dere har forståelse for dette, sa Ulstein til politikerne: – Det er en kamp på liv og død, og en krevende balanse, la han til.

Visekonsernsjefen i hjørnesteinsbedriften la ikke skjul på at næringslivet i regionen har behov for ekstra drahjelp i denne perioden, etter at rundt 11 milliarder kroner i egenkapital er gått tapt.

Han ønsket derfor at politikerne i størst mulig grad lot bedriftene beholde verdiene i selskapene sine – framfor at pengene skulle gå til skatt.

Les også: Sunnmørsbedrifter tapte 10,8 milliarder i fjor

Innovasjon Norge til Ålesund?

For bedriftene selv vil kunnskap være avgjørende mente Tore Ulstein

– Vi må ta stilling til hvilken kompetanse som er den viktigste for oss i framtida, sa Ulstein og påpekte at det kunne være smertefullt å kvitte seg med flinke arbeidstakere.

Tore Ulstein ønsket seg en mer offensiv holdning fra Møre og Romsdal i kampen for ny næringsutvikling knyttet til havet.

– Kanskje må vi være litt djervere, sa Ulstein: – Vi er gode på innovasjon, men burde vi ikke tatt hovedkontoret til Innovasjon Norge og flyttet det til Ålesund, spurte han.

Han advarte samtidig mot at Høgskolen i Ålesund skulle utvikle seg til «mini-NTNU» og oppfordret til fortsatt tett samarbeid med næringslivet – noe han mente hadde vært en suksessfaktor.

(saken fortsetter under bildet)

Vegsatsing og mindre skatt

Fylkesleder Torill Ytreberg i NHO startet med å minne om behovet for vegsatsing, ikke minst de framtidige fjordkryssingene på ny E39. Hun understreket også viktigheten av at det nå ser noe lysere ut med tanke på oljeinvesteringer, og ba politikerne om at de ikke måtte forby innleie av arbeidskraft.

– Vi forventer videre reduksjon i selskapsskatten - også må vi ha vekk skatt på arbeidende kapital, sa hun.