Bransjeorganisasjonen hvor en rekke møbelbedrifter på Nordvestlandet er tungt representert, ber om en ny støtteordning for eksport.

– Ferdigvareindustrien utgjør en langt mindre del av den samlede eksporten i Norge enn i Danmark og Sverige. Dette er det ingen gode grunner til. Det som er det viktigste for oss – og som vi har forventninger til – er en eksportutviklingsordning som passer virksomheter som ikke skal finansiere bygging av skip eller andre større ting, sier Nesje til Sunnmørsposten.

Begge våre skandinaviske naboland har slike ordninger.

Tall fra Norsk Industri viser at ferdigvareeksporten i Danmark og Sverige lå på henholdsvis 25 og 24 prosent av den totale eksporten i 2016. I Norge utgjorde denne eksporten til sammenligning bare seks prosent – om lag 55. milliarder kroner (se graf på bilde under, journ. anm.)

Legges fram for Stortinget

Nesje bad om drahjelp til å få på plass en slik ordning da NHO arrangerte et møte mellom næringslivet og Mørebenken i Ålesund torsdag.

Forslaget til eksportordningen er blant tiltakene som skal legges fram for næringskomiteen på seinere i måneden.

Marianne Synnes (H) var blant dem som responderte umiddelbart:

– Det kan jeg ta med til næringsministeren, sa Synnes og etterlyste samtidig flere innspill fra næringslivet i regionen.

– Ofte små ressurser

Nesje forklarer at de håper ordningen skal bidra til å internasjonalisere denne delen av næringslivet - ikke minst små og mellomstore bedrifter - som kan ha marked utenfor Norge.

– Ofte kan de ha små ressurser til å utnytte potensialet internasjonalt. En slik ordning vil typisk kunne gå gjennom Innovasjon Norge og være støtte til messedeltakelser og markedsundersøkelser, eller sette opp internasjonale kontor og utvikle nettverk som kan muliggjøre distribusjon. Potensialet for økt eksport i ferdigvareindustrien er stort, sier Nesje.

Nesje mener det bør bli lettere å få støtte til mer markedsretta aktiviteter.

– Det er altfor vanskelig å få til i dag, mens det er enklere å få støtte som går på materialbruk og hvordan ting produseres. Det går på både prioriteringer og kunnskap hos dem som innvilger støtte, sier han til Sunnmørsposten.

Skatt og EØS

Mange av medlemmene i bransjeorganisasjonen hos Norsk Industri er lokalt eide familiebedrifter, og mindre formueskatt vil gi en viktig håndsrekning for disse. Det vil redusere behovet for eierne til å ta penger ut av bedriften for å betale formueskatt, også i år hvor bedriften går med underskudd.

Men også handelsmuligheter gjennom EØS er viktig for Designindustrien, påpeker Nesje.

Mer fra møtet mellom NHO og næringslivet under: