Spekulasjonene går høyt om hvem som kan være aktuelle kjøpere av den maritime virksomheten til Rolls-Royce Marine på Sunnmøre.

Flere av avdelingene til industrigiganten er å regne som hjørnesteinsbedrifter på Nordvestlandet, og det er naturlig at onsdagens nyhet om et mulig salg, skaper en viss uro.

Alt om Rolls-Royce Marine

Sjef for maritim bransje i Norsk Industri, Lars Gørvell-Dahll, mener det ikke er noen grunn til å frykte det verste - nedlegging og masseoppsigelser.

– Jeg kan ikke tenke med at det er aktuelt å legge ned. Og jeg har heller ikke noe tro på en løsning hvor ting blir solgt stykkevis og delt, sier han til Sunnmørsposten.

Vil kjøpe deler av Rolls

Samtidig er det kjent at konsernet skal være i dialog med to ulike grupperinger som vil ta over Rolls-Royce Marines virksomhet for styremaskiner i Brattvåg og Os i Hordaland. En av disse er ledet av tidligere Rolls-Royce-topp Knut Christian Hovland fra Ålesund.

Denne virksomheten utgjør imidlertid bare rundt 100 ansatte og noen få prosent av den totale omsetningen i Rolls-Royce Marine.

Flere aktuelle kandidater er nevnt som mulige kjøpere av hele den kommersielle maritime virksomheten, og Gørvell-Dahll mener Kongsberg-gruppen trolig er den eneste aktuelle norske kjøperen.

(saken fortsetter under)

Ingen ny info før mars

Trolig må både ansatte og andre smøre seg med tålmodighet i flere måneder, før de får vite noe mer håndfast.

Investeringsbanken Lazard er leid inn som rådgiver i prosessen og i følge Financial Times er det lite sannsynlig at det kommer noen avgjørelse før til sommeren.

Det børsnoterte konsernet sendte ut en pressmelding om et mulig salg onsdag, hvor det kommer fram at de ikke regner med å presentere ny informasjon før årsresultatet for 2017 offentliggjøres 7. mars.

Aksjekursen i London spratt umiddelbart oppover etter nyheten ble kjent.

Rolls-Royce «ekstremt viktige»

– Rolls-Royce er en god bedrift, og vi må huske på at maritim næring går opp og ned. Men verdens behov for sjøtransport forsvinner ikke, og vil kanskje snarere bli økende i framtida, mener Lars Gørvell-Dahll.

Bransjesjefen i Norsk Industri sier seg enig med Arnfinn Ingjerd fra Maritimt Forum Nordvest, som mener Rolls-Royce Marine har en sterk posisjon – til tross for at markedet har vært sviktende de siste årene.

– Hvilken betydning har Rolls-Royce for den maritime industrien?

– De er ekstremt viktige og blant de største lokomotivene vi har, svarer Gørvell-Dahll.

De aller fleste av Rolls-Royce Marines drøyt 1600 ansatte, jobber ved de fem avdelingene på Sunnmøre - i Ålesund, Hjørungavåg, Ulsteinvik, Longva og Brattvåg.

Les flere nyheter om Rolls-Royce her

– Positiv framtid

Bransjesjefen mener det ikke er noen grunn til at arbeidsplassene deres skal forsvinne, selv om Rolls-Royce ikke skulle lykkes med å finne en kjøper.

– Jeg mener denne industrien har en positiv framtid, men de må komme over den knekken de har hatt de siste årene. Det er ingen signaler om at vi skal slutte å seile båter, og Rolls-Royce er blant de mest avanserte bedriftene i dette markedet, understreker han.

Kommunikasjonsdirektør Anette Bonnevie Wollebæk fortalte tidlig i januar om økt optimisme i bedriften etter flere tunge år.

– Slutten av 2017 ga positive signaler om framtida, som gjør at vi er mer optimistiske nå enn vi var i fjor på denne tiden, sa hun til Sunnmørsposten da.