En undersøkelse fra PwC tyder på at bedrifter i Møre og Romsdal har mye å gå på når det gjelder datasikkerhet.

Halvparten av de 50 bedriftene som svarte på undersøkelsen, opplyser at de er blitt utsatt for dataangrep – eller «cyberangrep» – som er begrepet fagfolkene bruker.

Samtidig mener hele ni av ti at ledelsen ikke er oppmerksomme nok på utfordringene med datasikkerhet.

– Det er urovekkende hvor lite forberedt bedriftene er, sier rådgiver i PwC, Øyvind Melbye, i en pressemelding.

landsbasis er det samme tallet seks av ti. Melbye vet ikke hvorfor bedriftene fra Møre og Romsdal kommer så dårlig ut.

– Vi har ikke noe godt svar på hvorfor det er slik, men det som er sikkert er at vi kommer til å se mer cyberkriminalitet fremover. Bedriftene bør sørge for å være bedre forberedt, sier Melbye.

God påmelding

Undersøkelsen er noe av utgangspunktet for et seminar som tirsdag arrangeres ved Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK) på Campus Ålesund.

«Er vi klar over hvilke trusler vi utsettes for og hva gjør vi med det» er to av spørsmålene som stilles. «Hvordan skape muligheter av en trussel» er at annet.

I løpet av seminaret skal bedrifter som Inmarsat og Rolls-Royce fortelle hvordan de tenker på området. Ut fra påmeldingen tyder det på at iallfall bedriftene er interessert i å lære mer. Om lag 65 påmeldte fyller alle stolene i lokalet på Nørve.

«Direktørsvindel» mest vanlig

Flertallet av de spurte i undersøkelsen fra PwC er blitt mer bekymret for «cyber»-kriminalitet i løpet av det siste året.

Den mest vanlige metoden som bedriftene i Møre og Romsdal er utsatt for, er såkalt «direktørsvindel». Det går ut på at en kriminell utgir seg for å være leder i selskapet og ber ansatte overføre penger til kontoen til den kriminelle.

Undersøkelsen ble besvart av ledere, IT-folk og sikkerhetsansvarlige.

Se programmet på ÅKP sine hjemmesider (ekstern lenke)