Sammen med bedriftene Alliansen Seaweed og BagID AS er AgriMare Bio AS nominert i konkurransen der vinneren kåres 8. mars.

Seiersbedriften mottar en million kroner fra Sparebanken Møre til realisering av ideen sin.

AgriMare Bio AS startet som en studentbedrift ved NTNU i Ålesund, og vant sølv under EM for studentbedrifter i fjor. I dag er de et aksjeselskap, holder til ved NMK i Ålesund og drives av Emma Lovise Sunde, Charlotte Thunes Hansen og Lene Stenseth.

De driver med bærekraftig, storskala oppdrett av børstemark, som skal videre benyttes som fôringrediens til den globale akvakulturnæringen.

Næringsteft har betydd veldig mye for den unge bedriften.

– Det har vært en utrolig reise. Vi har lært utrolig mye gjennom hele konkurransen og via de forskjellige arrangementene. Vi er utrolig takknemlige for å være en del av topp tre, og om vi skulle vinne, ville det ha stor betydning for hvordan vi kan drive videre, forteller Sunde.

Nå som de er aksjeselskap og ikke studentbedrift lenger må de stå på egne bein.

– Vi har ikke lenger NTNU eller det «magiske» ordet «student» å støtte oss på, og som «ekte selskap» må vi nå klare oss selv. Næringsteft har vært til utrolig stor hjelp med dette og hjulpet oss med å utvikle oss som team og bedrift, forteller hun.

Les også: 2. plass i EM til NTNU Ålesund

(saka held fram under)

Digital bagasjetag

Øystein Aarsæther er én av tre gründere bak BagID AS, sammen med Øystein Tvedt og Jan Vidar Nalbant. De holder til i Ålesund og jobber med å utvikle en digital bagasjetag som vil kunne erstatte dagens papirløsning. Dette vil gjøre det lettere å spore innsjekket bagasje på, for eksempel, flyreiser.

– Det har vært spennende og interessant å delta i Næringsteft, og det blir spennende å se om vi står igjen på toppen, forteller Aarsæther.

Han forteller at å være med i Næringsteft har vært en lærerik opplevelse.

– Å ha fått snakket med og lært av andre gründere har vært utrolig kjekt, forteller han.

Om de vinner, vil pengene gå til videre utvikling og kommersialisering.

– Produktlansering og teknisk arbeid opp imot flyselskapene står på agendaen fremover, det er ressurskrevende og da hadde det hjulpet veldig om vi hadde vunnet, forteller Aarsæther.

Les også: Denne oppfinnelsen skal gjøre reisen din enklere

Tareallianse

Annelise Chapman er daglig leder hos TANGO Seaweed AS på Leinøya i Herøy. Sammen med Green Cycle AS og Seaforest AS utgjør de Alliansen Seaweed. De har også kommet til finalen med deres samarbeid om en markedsførings- og kommersialiseringsplattform for makroalgeindustrien.

– Vi føler oss som vinnere allerede. Det har vært utrolig kjekt å komme i kontakt med folk som virkelig kan innovasjon, og samtidig knytte gode nettverk, sier hun.

Om de vinner, vil det gi de tre selskapene midler til å utvikle samarbeidet fortere.

– Vi har ikke helt klart hva slags form det vil bli, mest sannsynlig blir det i form av et selskap, men denne prosessen må vi ta steg for steg, forteller Chapman.

Det vil imidlertid ikke bety at de kan hvile på laurbærene.

– Alle tre produksjonsselskapene er i oppstartsfasen, og vi ser en rasant utvikling i tarebransjen. Svingninger kan alltid skje, så vi må stadig være klar med plan B, C og D, forteller hun.

– Det er viktig å huske på at dette tar lang tid. Vi skal ha både pågangsmot og være ydmyke samtidig.

Les også: Vil starte tareanlegg

Gründerånden lever i Nordvest

(saka held fram under)

Antallet nyetablerte bedrifter på Sunnmøre og i Nordfjord fortsetter å stige. Tall fra Brønnøysundregistrene viser at det i 2017 ble starta opp 591 nye aksjeselskaper på Sunnmøre. I samme periode ble 354 slike selskaper også nedlagt.

Dette er en liten nedgang i forhold til 2016, da det ble starta 646 selskaper mens 358 ble nedlagt, men det viser at etableringen fortsatt er i vekst.

I Nordfjord ble det imidlertid en økning i antall nyetablerte aksjeselskaper, med 148 i forhold til 133 året før. Antallet selskaper som ble nedlagte sank også fra 71 i 2016 til 69 i 2017.