Hurtigruten har solgt cruise i Antarktis for opp mot 67.000 kroner stykket, ifølge Dagens Næringsliv. Nå får tusenvis av passasjerer som har kjøpt billetter tilbake pengene.

Mandag kom nyheten om at det nye flaggskipet «MS Roald Amundsen» som skal leveres fra Kleven, først blir klart i 2019. Dermed avlyses alle de planlagte reisene for 2018.

Ifølge avisa Nordland, som først omtalte saka, er rundt ti seilaser kansellert og gjestene fikk før helga et brev med en beklagelse og tilbud om plaster på såret fra rederiet.

Billetter til titusener

Dagens Næringsliv har gått gjennom Hurtigrutens 2018-katalog og regnet ut et anslag på reiseselskapet kan ha tapt. Ifølge avisa er det planlagt fem lange seilaser i 2018, der det er solgt billetter i det norske markedet fra 64.500 kroner og oppover. Det kan ha blitt solgt billetter til lavere priser i andre markeder, men selv om man legger til grunn at kundene har betalt ned mot halvparten, altså 35.000 kroner i snitt, vil billettinntektene samla bli på over 100.000.000 kroner.

– Antagelig er snittprisen nærmere det dobbelte, skriver Dagens Næringsliv.

I tillegg er det solgt cruisereiser for 2019. Passasjerene vil få full refusjon, inkludert kostnader for eventuelle kanselleringer av fly. Dermed blir nok totalregningen langt  mer enn 100.000.000 kroner.

Hurtigruten selv har ikke gått ut med noe anslag på hvor store beløp som må refunderes.