Yara forsinket i valg av verft for førerløst skip  

 Arbeidet med å velge hvilket verft som skal bygge det som trolig blir verdens første selvstyrte skip, er forsinket.

Lokalt design Marin Teknikk sine folk i Trondheim under en test i i fjor høst: (f.v.) Prosjektleder Jarl Åge Vågsholm, salgsdirektør Richard Gjerde og administrerende direktør Svein-Rune Gjerde.   Foto: Ned Alley / NTB Scanpix

Næringsliv

Valget av hvem som skal bygge konteinerskipet Yara Birkeland skulle egentlig bli tatt før årsskiftet. Overfor Skipsrevyen innrømmer Yara at prosessen med skipet er forsinket.

– Det er litt mer komplisert å bygge en slik båt enn vi tenkte i de innledende møtene, der en ikke hadde bestemt størrelse, men bare visste at det skulle være en konteinerbåt, forteller teknisk leder Ketil Olaf Paulsen i Kongsberg Maritime til Skipsrevyen.

Skipet er designet av Marin Teknikk i Herøy og flere verft på Nordvestlandet har vært med i konkurransen om å bygge skipet. En modell av skipet ble testet i Trondheim i september og designerne kunne konstatere at resultatene var bedre enn ventet.

Konteinerskipet skal etter planen står klart i 2019. Skipet skal ha elektrisk framdrift og gå mellom Yara-fabrikken på Herøya i Porsgrunn og havnene i Breivik og Larvik. Det vil erstatte rundt 120 trailere som nå kjører strekningen daglig.


Her testar dei verdas første sjølvstyrte skip - designa på Sunnmøre

Prestisjeprosjektet med konteinerskipet Yara Birkeland blei torsdag testa ved SINTEF i Trondheim.

 

Modelltest av sjølvstyrt skip gjekk betre enn venta:

Stor interesse for verdsnyheit - og lokale verft vil bygge

Designarane frå Herøy får allereie førespurnader frå transportørar. Og kanskje får eit lokalt verft jobben med å bygge verdas første sjølvstyrte skip.

Marin Teknikk har fleire yachtjobbar på handa

Men Herøy-bedrifta bad arbeidsministaren om regelendring som kan gi meir jobb lokalt på luksusfartøy.

En modell av skipet ble testet hos SINTEF i Trondheim i høst. Kongsberg Gruppen utvikler teknologien om bord. Arkivbilde  Foto: Ned Alley / NTB scanpix