Vard kan ha sikret ny jobb for 4,5 milliarder

Vard-konsernet har inngått en intensjonsavtale om å bygge to cruiseskip for Viking.

Fra venstre: Viseadministrerende direktør Ghislain Lemarié for New Ship Design & Ship Construction (Viking), styreleder Torstein Hagen i Viking, salgs og markedsdirektør Magne Håberg i Vard og senior vice president Rune Rødset i Vard.  Foto: Vard

Næringsliv

Verdien på arbeidet kan være opptil 4,5 milliarder kroner og kan doble seg om Viking vil benytte seg av opsjonene på to nye skip.

– Vi ser med glede fram til å jobbe med Viking for å utvikle en ny serie med cruisefartøy. Selskapet er godt kjent for sin vekst innen elvecruise og havcruise, og ser nå til Norge for å designe og konstruere sin nye cruiseflåte. Vi er stolte over å bli valgt som deres partner i dette spennende prosjektet og ser fram til å samarbeide med Viking-teamet, uttaler Vard-direktør Roy Reite i en pressemelding.

Kan bli fire skip

Intensjonsavtalen inneholder også opsjon på ytterligere to skip. Partene opplyser at de har som mål å inngå en endelig kontrakt i løpet av midten av 2018.

Skipene skal etter planen designes av Vard Design i Ålesund og leveres fra ett av de norske verftene i 2. kvartal i 2021 og 2022. Skrogene skal etter planen bygges i Romania.

Kommunikasjonsdirektør Hege Anita Akselvoll i Vard forteller til Sunnmørsposten at det foreløpig er for tidlig å si noe mer om skipene og hvor det vil bli utrustet. 

Har bestilt en rekke skip

Den norske rederen Torstein Hagen er styreleder i Viking Cruises, som ble startet opp i Sveits i 1997. Rederiet har fortsatt kontorer både der og i California i USA.

Hagen er stolt over at rederiet - som det eneste i verden - seiler ordinære cruiseskip under norsk flagg.

– Flagget koster meg noen hundre tusen i året, men så lenge jeg er stolt over å være norsk, skal det få henge der, sa han til Sunnmørsposten da han ble intervjuet i Ålesund i 2016.

Les saken: Skandinavisk eleganse under norsk flagg (for abonnenter)

Rederiet har allerede bestilt en rekke skip fra det italienske verftskonsernet Fincantieri, som er største eier i Vard. Finansavisen skrev nylig at Hagen har lagt inn ordre på hele seks nye skip - i tillegg til åtte skip som er bestilt tidligere. Fire av disse er allerede levert.

Vard-eiere leverte cruiseskip til norsk reder

Denne uka leverte det italienske verftskonsernet Fincantieri skipet Viking Sun til rederiet Viking Cruises.

 

Vard Langsten må gjøre ferdig prestisjeskip

Prestisjeskipet Kronprins Haakon må bygges ferdig på norsk verft, melder sysla.no.

Skrev ned skipsverdier i 2017-rapporten:

Vard måtte forklare seg for børsen – er ikke kvitt milliardskip

Et dykkerskip som Vard har «brent inne med», var nylig på prøvetur. Konsernet vil ikke fortelle om de har en kunde på kroken.