Offshorerederiene venter fortsatt nedgang i 2018

Optimismen er økende og opplagstoppen er trolig er nådd, men offshorerederiene venter at inntektene vil fortsette å falle i 2018.

Illustrasjonsbilde  Foto: Staale Wattø

Næringsliv

Det kommer fram i den årlige konjunkturrapporten fra Norsk Rederiforbund.

– Vi ser positive utviklingstrekk i markedene fremover. Likevel ser vi at også 2018 blir et krevende år for de av våre medlemmer som er involvert i offshore olje- og gassaktiviteter. Høyere rater og økt aktivitet vil være avgjørende for å sikre bærekraftig lønnsomhet i denne verdikjeden, sier administrerende direktør Harald Solberg i Norges Rederiforbund i en pressemelding.

Rederiene i oljeservice har nær halvert inntektene sine fra 100 milliarder i 2014 til 54 milliarder i fjor. Prognosen i rapporten tyder på en svak nedgang også i 2018 – og at omsetningen vil ende på rundt 53 milliarder.

Det er likevel ingen tvil om at det er skjedd et stemningsskifte og flere opplyser nå at de forventer økt lønnsomhet for inneværende år.

– Det er viktig å huske at en stor andel av de rederiene som nå varsler bedret driftsresultat i 2018 kommer fra svært lave nivåer i 2017, og at dette ikke nødvendigvis betyr at rederiet går i pluss, legger Solberg til.

Konjunkturundersøkelsen viser at opplagstoppen ble nådd i 2017, da 183 skip og rigger lå i opplag. Det tilsvarende tallet for februar 2018 er 162, en nedgang på nesten tolv prosent. I løpet av 2018 forventes antall skip og rigger i opplag å falle til 110 – en reduksjon på 44 skip og åtte rigger. 

Les hele rapporten her (ekstern lenke)

Ålesund-rederi kan feire børsnotering og mer jobb

Ved 9-tida torsdag ringte administrerende direktør Per Ivar Fagervoll med bjella som markerte at det igjen er mulig å handle aksjer på børsen i et offshorerederi med adresse i Ålesund. 

  

– Det er tøft og krevjande, men eg trur alternativet hadde vore veldig mykje verre

– Alternativet hadde vore mykje verre, seier Statoil-sjefen om kostnadskutta som har råka heimtraktene hardt dei siste åra.

Vestlandsindeksen:

Størst optimisme hos oljesmurte bedrifter - ber investorer tenke nytt

Optimismen øker i næringslivet i Møre og Romsdal og de oljesmurte bedriftene leder an. Det er ikke uproblematisk.

Administrerende direktør Harald Solberg i Norges Rederiforbund.  Foto: Kilian Munch/Norges Rederiforbund