Det melder selskapet i en pressemelding. Årsaken til det gode resultatet er i stor grad ekstraordinære regnskapsmessige gevinster knyttet til omleggingen av pensjonsordningene i konsernet, samt strukturelle transaksjoner. God underliggende drift i alle virksomhetsområdene, kombinert med større vanntilsig enn normalt, har også hatt positiv innvirkning på resultatet.

Vannkraftsvirksomheten hadde et spesielt godt driftsresultat i 2017, med 213 millioner kroner, opp 43 millioner fra året før. Dette er grunnet økt vannkraftproduksjon og noe høgere kraftpriser. Det er imidlertid forventet lavere priser de kommende årene, samt varierende tilsig av vann, noe konsernsjef Erik Espeset beskriver som en utfordring.

– Disse forholdene kan gi store utslag på resultatene våre fremover. Det er derfor gledelig at flere av de andre virksomhetsområdene våre viser en positiv utvikling og økt inntjening. Dette som et resultat av kostnadsreduksjoner og omstillinger, som vi har kontinuerlig fokus på i hele konsernet, sier han i pressemeldingen.

Økning for Telekom og Energigjenvinning

Også Telekom og Energigjenvinning opplever en økning, med henholdsvis 28 og 30 millioner kroner hver. Etterspørselen etter fiberbasert bredbånd er fortsatt stor, noe som førte til en økning på 17 millioner i forhold til året før.

Økning i energiprisene førte til en økning i Energigjenvinning på 8 millioner kroner fra 2016, mens virksomheten Strøm holder seg stabilt og fikk samme driftsresultat som året før.

Kraftnettsvirksomheten opplevde imidlertid en nedgang i 2017, med 48 millioner kroner i forhold til 130 millioner i 2016. Dette er i hovedsak på grunn av lavere inntektsramme fra Norges vassdrags- og energidirektorat. I tillegg hadde selskapet i 2016 en harmoniinntekt, en engangsinntekt, fra fusjonen mellom Tafjord Kraftnett og Tussa Nett i 2014.

– Vi leverer et svært godt resultat for 2017. En del av dette er riktig nok knyttet til ekstraordinære poster som omlegging av pensjonsordningen i konsernet og en engangseffekt av strukturelle transaksjoner i Mørenett og i Svelgen Kraft Holding. Vi har likevel hatt god inntjening på driften av selskapet, spesielt relatert til høyere produksjon innen virksomhetsområdet Vannkraft. Gledelig er også økningen i inntjeningen innen virksomhetsområdene Telekom og Energigjenvinning. Den nye utbyttepolitikken som ble vedtatt i desember 2016 har også gitt positive utslag for konsernet. Vi er på rett vei. Men vi må fortsatt jobbe med omstillinger for å styrke konkurransekraften vår og bedre konsernets soliditet, sier konsernsjef Espeset.