– Dette er en veldig viktig bedrift for den marine og maritime klynga her og det er en viktig bedrift for Norge. Nå er det selvfølgelig rene markedsvurderinger som vil avgjøre dette salget, men jeg er både opptatt av å holde meg informert. Og i den grad det er viktig for eventuelle kjøpere at Norge er offensive, satser på havnæringene og har politiske forpliktelser på området – så er jeg opptatt av å få fram det. Jeg er opptatt av arbeidsplassene og kompetansemiljøet, forteller Isaksen til Sunnmørsposten.

Statsråden ønsker innspill

Næringsministeren er klar på at regjeringen ikke skal blande seg inn i salgsprosessen eller gå ut med signal om hvem de mener bør få kjøpe bedriften. Han er også tydelig på at kreative forslag som har vært nevnt - som å bruke oljefondet til å kjøpe bedriften - både er uaktuelt og ulovlig.

– Hva kan dere egentlig gjøre?

– Det vi kan gjøre - og må gjøre - er å vise at dette er et satsingsområde for Norge og at vi har budsjetter som har økt og at vi er opptatt av forskning. Samtidig ønsker vi innspill fra de som måtte eie bedriftene, om hvordan vi kan treffe næringen bedre. Det å få fram engasjementet fra regjeringen, kan være viktig for eventuelle kjøpere, svarer næringsministeren.

Les siste saker om Rolls-Royce

– Forsøker å finne de mest seriøse kjøperne

Kommunikasjonsdirektør Anette Bonnevie Wollebæk i Rolls-Royce Marine forteller at det var næringsministeren som bad om en orientering og at han ville høre hvordan prosessen gikk.

– Hva kan du fortelle om det til Sunnmørsposten?

– Vi kan ikke fortelle så mye mer enn det vi vet foreløpig. Det har vært ganske stor interesse fra mange bedrifter. Det er et selskap som heter Lazard som håndterer salgsprosessen på vegne av morkonsernet vårt. De opererer omtrent som eiendomsmeglere gjør, når de skal selge hus. Nå forsøker å få det ned til hva som er de mest seriøse kjøperne, svarer Wollebæk.

Har møtt tillitsvalgte

Næringsministeren møtte også tillitsvalgte fra bedriften i Oslo for noen uker siden.

De har fryktet konsekvensene av et salg og bedt regjeringen bidra til at det blir gode industrielle eiere med langsiktig perspektiv, som ønsker å videreføre virksomheten på Sunnmøre.