Fredag lanseres Laksebørsen på nettadressen lakseborsen.no. Dette skal være en markedsplass for oppdrettere og eksportører av laks og ørret.

Bak konseptet står Kristian F. Almås og Rune Bjørge i det nystartede selskapet Laksebørsen.no AS. De to karene fra Ellingsøya mener hvitfisknæringen har et forsprang på oppdrettsnæringen når det gjelder metodene for prisforhandling.

– Når du selger og kjøper laks i dag driver vi i stor grad med utdaterte kommunikasjonsløsninger. Det meste foregår på fredager og da sitter man gjerne på telefon og ringer rundt, sender e-poster, eller på Skype. Det tar tid og fører noen ganger til at du ikke når selgeren til rett tid, mens det andre ganger er kjøperen som ikke nås, forteller Almås til Sunnmørsposten.

– Prisnivå i nåtid

Dette vil gründerne gjøre noe med – og sørge for at norske eksportører og oppdrettere får en handelsarena hvor det blir lagt fram reelle priser mest mulig i sanntid.

I dag driver Fish Pool en lignende tjeneste hvor næringen får tilbud om framskrevne og historiske priser.

– På Laksebørsen vil det ikke være kjøp på «forward» som det heter, men ekte vare og et reelt prisnivå i nåtid, forteller Almås.

Almås har bakgrunn som innkjøper og selger i eksportselskapene Ocean Supreme og Icemar, mens Rune Bjørge har lang fartstid fra hvitfiskindustrien gjennom Ålesund-firmaet Andreas Bjørge Seafood.

(saka fortsetter under)

Tror på flere arbeidsplasser

For å lykkes er de naturlig nok avhengig av å få med seg brukere - og da ser de to gründerne for seg at de kan sysselsette betydelig flere enn seg selv. Han er forsiktig med å være for konkret, men antyder at det kan være behov for 10-20 ansatte etter hvert til drift og rapportering.

Samtidig legger de ikke skjul på at det er «kjekt» at markedsplassen kan ha tilhørighet i Ålesund.

– Mye har forsvunnet fra Ålesund på fiskerisiden ved at selskaper som Panfish, Marine Harvest og Norway Pelagic ikke er her lenge.  Vi føler det er nok av selskaper og folk som har flyttet fra byen. Vi vil flytte til Ålesund og skape noe i byen vår, forteller Almås.

(saka fortsetter under)

Milliardeksport

Oppdrettsnæringen eksporterer sjømat til en verdi av mer enn 60 milliarder kroner årlig. Gründerne bak laksebørsen mener handelsformen har fungert greit med lave priser og små forskjeller, men mener dagens høye laksepris krever bedre metoder.

På portalen skal det legges fram bud med faktiske priser og alle inngåtte avtaler er bindende mellom partene. Plattformen gjør det mulig å godkjenne budgiverne, slik at selgerne kan utlyse sine varer anonymt - og samtidig vite at enhver kjøper er en trygg samarbeidspartner.

– Løsningen vil gjøre plattformen åpen for både spotmarkedet og en trygg omgivelse for prisforhandlinger, heter det i pressemeldingen som er sendt ut i forbindelse med lanseringen.