NHO Møre og Romsdal hadde onsdag invitert til årskonferanse ved Radisson Blu-hotellet i Ålesund. Til tross for at møbelindustrien knapt var representert, var Ekornes-salget et naturlig samtaleemne.

– Vi håper inderlig at Ekornes, som er utrolig viktig for Møre og Romsdal og Sykkylven spesielt, får videreutvikle seg her. Om det er slik, så kan vi ta det litt mer med ro, men i utgangspunktet ble jeg litt bekymra da jeg hørte det. Jeg må innrømme det, sier styreleder Karl Inge Rekdal i NHO Møre og Romsdal.

– Kultur den største styrken

Styreleder og grunnlegger hos Qumei Home Furnishing, Ruihai Zhao, har uttalt at de ikke tror på å flytte produksjon til Kina, og at de vil fortsette drifta i samarbeid med de ansatte.

– Om intensjonen er at de skal videreutvikle selskapet i Norge og at kompetansen skal ivaretas, så detter skuldrene litt ned, fortsetter Rekdal.

– Samtidig går det nødvendigvis en del kompetanse ut gjennom et slikt salg?

– Ja, men det er mange typer kompetanse. Den kompetansen vi har i Norge som er unik, er kommunikasjon. Vi snakker med hverandre på tvers av bedriftene uansett om vi tilhører toppsjiktet, eller holder på med praktisk arbeid «på golvet». Det tror jeg ikke utlandet greier å kopiere. De har en helt annen kultur enn oss med mer hierarki, sier han.

Rekdal, som også er direktør i Sykkylven Stål, trekker fram den flate strukturen som ett av de viktigste fortrinnene for norske bedrifter. Det samme gjelder hos Ekornes mener han. Samtidig har møbelkonsernet investert heftig i robotisering i produksjonen.

– Teknologi kan du kopiere, kulturen er verre, påpeker han.

Også NHO-president Arvid Moss var inne på Ekornes-salget da han innledet årskonferansen i Ålesund. Han pekte på det samme som Rekdal.

– Den tause kompetansen som sitter i veggene. Det kan ingen ta fra oss, påpeker han.

Ser ikke faresignal ved oppkjøp

Som de fleste andre var NHO-direktør Torill Ytreberg i NHO Møre og Romsdal først og fremst overrasket da Ekornes-nyheten ble kjent onsdag.

– For oss er det viktigst at bedriften i Sykkylven fortsetter som før, og at miljøet bevares her, sier Ytreberg.

Det har vært flere oppkjøp av sunnmørsbedrifter de siste årene. Ytreberg mener det først og fremst er et tegn på at regionen har attraktive bedrifter.

– Ser du også faresignaler på sikt?

– Nei, vi har sett at bedrifter er kjøpt opp av utenlandske investorer tidligere, og det har ikke blitt færre arbeidsplasser her av den grunn. Noen bedrifter har jo også stått i fare for å avvikle også, men har fått inn nye eiere og frisk kapital som har gjort at de kan satse videre, påpeker Ytreberg.

Frisk kapital til investeringer?

– Det havner også en del penger på lokale hender. Hva tenker du disse pengene kan brukes til?

– Det kommer til en del frisk kapital inn og mange av disse er industribyggere. Jeg tenker at den kan brukes til å investere både i nye virksomheter og eksisterende bedrifter, sier hun.

Møbelindustrien var knapt representert i salen under NHO-konferansen onsdag. Ytreberg mener det først og fremst har å gjøre med at det er hektiske arbeidsdager for mange bedrifter i mai måned.

– Det har jeg full forståelse for og det er bare positivt. Business må alltid komme først, sier Ytreberg.