Konsernet med hovedkontor i Ålesund har inngått det selskapet omtaler som en «strategisk viktig» kontrakt på levering av drivstofftanker til en bilprodusent, ifølge en børsmelding sendt ut tirsdag.

Avtalen har en verdi på minst én milliard kroner og innebærer produksjon av hydrogentanker fra år 2020. Produksjonen er planlagt å gå over minst fem år.

Verdien på Hexagon-aksjen skjøt umiddelbart i været etter nyheten ble kjent. Tirsdag formiddag var aksjekursen steget med over seks prosent.

– Bekrefter lederposisjon

Hexagon jobber med å utvikle hydrogentankene som skal leveres til serieproduksjon av såkalt «fuel cell electric vehicle», som innebærer at kjøretøyet tar i bruk brenselcelle-teknologi, framfor batteri, som energikilde.

Rick Rashilla som er nestleder for konsernets hydrogensatsing, mener avtalen bekrefter selskapets ledende posisjon som produsent av mindre hydrogentanker.

Det blir ikke opplyst hvilken bilprodusent det er snakk om.

Gigantmarked

Hexagon understreker i meldingen at en slik avtale gir et signal om den enorme størrelsen på dette markedet.

Hydrogensatsingen og markedet for naturgasstanker til lettere kjøretøy utgjør per i dag en mindre del av Hexagons inntekter, men har vokst kraftig på kort tid.

Selskapet anslo i vår at det globale markedspotensialet om ti år, ville være på svimlende 80 milliarder dollar – eller rundt 650 milliarder norske kroner.

Innen 2025 anslår selskapet at konsernets inntekter vil øke samlet sett – og at hydrogen og naturgass-satsingen vil utgjøre rundt halvparten av inntektene.

(saka fortsetter under)

Store investeringer

Hexagon har hovedkontor i Ålesund, men de fleste ansatte jobber ved fabrikkene på Raufoss og i USA.

Tidligere i år annonserte Hexagon planer om å investere mellom 120 og nær 300 millioner kroner de neste årene, avhengig av hva andre partnere forplikter seg til.

Konsernet skal også investere betydelige summer i produksjonen ved fabrikken på Raufoss.