Barneproduktene fra Stokke selges over hele verden, men administrasjonen er fortsatt i Ålesund. En ringeklokke med «Stokke AS» og logoen ved inngangsdøra avslører at et av regionens mest kjente merkevarer holder til her i Parkgata.

Vel inne er det ikke i tvil om hvor vi er havnet. Det bugner med Stokke-produkter, og i det åpne landskapet spiser ansatte lunsj med en stor plansje på veggen med bedriftens grunnverdier påskrevet.

Les også: Nytt rekordår for Stokke

– Praktiske utfordringer

Etter at Stokke-familien solgte seg ut i 2013, stilte mange spørsmål ved om hovedkontoret ville bli værende i byen. Administrerende direktør Jacob Østerhaab er åpen på at det ikke lengre er praktisk med kun én hovedbase langt unna de viktigste markedene.

– Det er noen praktiske utfordringer knyttet til å ha hovedkontor i Ålesund, men vi er fortsatt veldig fornøyd med dagens løsning, og vi har vekst i organisasjonen der. Ålesund er – og forblir – hjemstedet for mange funksjoner, inkludert mesteparten av vår produktutvikling, sier han til Sunnmørsposten.

(saka fortsetter under)

Over 80 ansatte lokalt

I dag har Stokke flere enn 80 ansatte i Ålesund, en økning på en firedel siden de flyttet fra Skodje i 2012. Den gang jobbet rundt 65 ansatte ved avdelingen.

Andelen norske arbeidsplasser har sunket de siste årene, men utgjør fortsatt nær en tredel av de 375 ansatte totalt.

Tallene kan kanskje gi mindre grunn til uro hos BI-professor Torger Reve og hans meningsfeller, som har uttrykt bekymring for utenlandsk eierskap i «sunnmørske» bedrifter.

– Lokalt eierskap kan ha både fordeler og ulemper. Våre eiere har stor respekt for Stokkes historie og for betydningen av Stokkes tilstedeværelse i Ålesund. Vi bygger fortsatt videre på den, sier Østerhaab.

Les også: Rune Stokke om hvordan de har forvaltet pengene

(saka fortsetter under)

– Stolte av opprinnelsen

Bjørn Sæther jobbet i Stokke på starten av 2000-tallet og er nå tilbake med ansvar for nyskaping og forsyningskjede til ferdig produkt. Han tar avisa på en omvisning i lokalene.

– Vi er stolte av opprinnelsen vår og opptatt av å fortelle hvor vi kommer fra. Selv om vi har andre eiere, forteller vi fortsatt historien om det lokale, og at vi var eid av Stokke-familien gjennom tre generasjoner, sier Sæther og peker på et bilde av gården der Georg Stokke vokste opp.

På en tv-skjerm vises bilder av norske fjord og fjell, og de samme filmene vises i Stokkes konseptbutikker i storbyer rundt i verden. Sæther påpeker  også at Stokke var tidlig ute med å profesjonalisere ledelse og styre, og mener at overgangen til nye eiere ikke var noen stor forandring.

(saka fortsetter under)

– Mange dyktige kolleger

I etasjen under finner vi det aller helligste – avdelingen for produktutvikling – og vi får beskjed om å være forsiktig med hva vi tar bilde av. En designer, en tekstilingeniør og Janne Muri, som har ansvar for utendørs tekstiler, står ved en barnevogn og diskuterer tekstiler.

– Vi er nerder på hver våre områder og jeg synes selvsagt tekstiler er mest spennende å jobbe med, sier Muri.

– Men det aller beste er at vi har så mange dyktige kolleger, noe som er veldig inspirerende. Det kommer folk flyttende til Ålesund fra alle kanter av verden for å jobbe her hos oss, forteller hun.

Stokke har ingen egen produksjon og en av de viktigste jobbene som gjøres i Ålesund, er å finne nye leverandører og følge opp den pågående produksjonen: