Romsdalsselskapet Salmon Evolution fikk mandag tillatelse som åpner for det som ligger an til å bli Europas største landbaserte oppdrettsanlegg. Vedtaket i Møre og Romsdal fylkeskommune tillater en årlig produksjon på 28.800 tonn laks på Indre Harøy i Fræna.

Gir mange nye arbeidsplasser

Full utbygd vil anlegget gi 80 nye arbeidsplasser i regionen. Allerede har arbeidet med anlegget gitt arbeid til Ålesund-firmaet Artec Aqua.

De har vært inne på første skisseprosjektet for Fræna-anlegget, og er nå i gang med skisseprosjekt nummer to for Salmon Evolution. Leverandøren av landbaserte oppdrettsanlegg har vokst stort de siste årene og stadig inngått nye rekordavtaler. Det er selvsagt for tidlig å si om kontrakten havner hos Ålesund-firmaet.

– Vi skal iallfall kjempe for den. Om vi skulle få jobben med å prosjektere og levere dette anlegget, vil det helt klart være den største kontrakten vi har inngått. Foreløpig jobber vi med å se på hvordan tomta kan utnyttes, forteller daglig leder Ingegjerd Eidsvik i Artec Aqua til Sunnmørsposten.

(saka fortsetter under)

– Stor interesse

Daglig leder i Salmon Evolution, Ingjarl Skarvøy, er fornøyd med at de har fått konsesjonene på plass, og mener utviklingen av landbasert oppdrett vil være taktskifte i norsk oppdrettsnæring.

– Vi opplever at det er stort interesse for anlegget og landbasert oppdrett generelt, og vi møter bare positivitet, forteller han til Sunnmørsposten.

Skarvøy påpeker at det meste av oppdrettsvirksomheten fortsatt vil foregå i sjøen i framtida:

– Men dette kan være et viktig supplement i årene framover, sier han og påpeker at anlegg på land kan åpne muligheter for utnyttelse av marine ressurser, slam og avfall, enten i et biogassanlegg, eller som gjødsel og jordforbedringsmiddel.

(saka fortsetter under)

På jakt etter investorer

Før spaden kan settes i jorda, er Salmon Evolution avhengige av å få på plass finansieringen. Prislappen ligger på rundt tre milliarder kroner og romsdalingene mener det er penger og interesse til å være med på satsingen.

– Vi planlegger å gå ut med en emisjon, men det gjenstår fortsatt en del arbeid med å få alt klart, sier Skarvøy.

– Vil sette Møre og Romsdal på kartet

Ordfører i Fræna, Tove Henøen, mener anlegget vil ha stor betydning for hele regionen.

– Landanlegget vil sette Møre og Romsdal på kartet innen utvikling av norsk oppdrett i et bærekraftig perspektiv. Det vil gi regionen verdifull kompetanse, nye arbeidsplasser, og det vil føre til innovasjon og utvikling av spennende prosjekter i kjølvannet av etableringen, sier Henøen i en pressemelding.